Logga in

Montör fick svavelsyra i ansiktet

Publicerad
21 apr 2020, 12:37

”Jag inte kan svetsa längre på samma sätt”, säger industrirörmontören som skadades svårt. Nu döms uppdragsgivaren för arbetsmiljöbrott.

Olyckan inträffade hösten 2017 på massafabriken Mörrums bruk i Blekinge, uppger Blekinge Läns Tidning.

Så håller du avstånd i byggboden

En industrirörmontör och delägare av NLS Industrirör & VVS AB i Bromölla fick svavelsyra i ansiktet när han kapade en cirkulationsledning till en cistern för svavelsyra.

Montören fick nedsatt syn på höger öga.

– Jag har ledsyn på höger öga, är ljuskänslig och har ofta migränliknande huvudvärk. De här problemen gör att jag inte kan svetsa längre på samma sätt, säger industrirörmontören, som vill vara anonym.

Han har fått 75 000 kronor i ersättning av Afa Försäkring. Mörrums bruks företagsbot på 400 000 kronor går till statskassan.

– Det är inga pengar som jag får ta del av. Men det sämsta av allt är att Mörrums bruk inte ens har hört av sig för att fråga hur det är med mig, säger han.

 Arbetsmiljöproblem stängde renovering av riksdagshus – montörer skickades hem

Arbetsmiljöverket gjorde en åtalsanmälan mot Södra Skogsägarna, som äger Mörrums bruk, för misstänkt arbetsmiljöbrott.

Nu har Åklagarmyndigheten, efter drygt två år, avslutat sin utredning. Mörrums bruk döms för arbetsmiljöbrott och ska betala 400 000 kronor i företagsbot.

I ett strafföreläggande (som har samma juridiska verkan som en dom, utan att åtal väcks) pekar Åklagarmyndigheten på att de ansvariga inte har följt rutinerna.

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder efter badrumsolycka

I det här fallet handlar det om att man aldrig kontrollerade om ledningen dränerats från svavelsyra, innan det gavs klartecken för att kapa den.

”Den som haft ansvaret för tillsyn och förebyggande av ohälsa och olycksfall, har orsakat arbetstagaren kroppsskada”, skriver Åklagarmyndigheten i strafföreläggandet.

En särskild grund, som åklagaren lade fram, är att näringsidkaren inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.

VVS-Forum har förgäves försökt nå Mörrums bruk för en kommentar.