Logga in

”Det kändes lite konstigt i början när folk stod och tittade på en och fotograferade”

Publicerad
3 mar 2020, 06:00

Tusentals besökare vill se arbetet med den 100 meter långa byggnaden i trä. VVS-montören David Svensson på Bravida har börjat vänja sig vid att jobba inför publik.

Hallå där David Svensson, ledande VVS-montör på Bravida VS Sverige, som jobbar med Skanskas jättebygge i trä i Växjö.

Bygget har lockat över tusen besökare hittills och visningarna är fullbokade fram till midsommar. Hur känns det att jobba inför publik?

– Det kändes lite konstigt i början när folk stod och tittade på en och fotograferade, men nu har man vant sig. Ibland ställer de frågor också om vad jag gör. Det är visningar i stort sett varenda dag och man ser på långt håll när de rödklädda kommer, eftersom besökarna har röda västar och hjälmar.

Han lämnade illustratörsjobbet för att bli rörläggare: ”Att skapa snygga rördragningar är väldigt kreativt”

Växjö stations- och kommunhus ska bli sju våningar högt och hundra meter långt, med en spektakulär glasfasad. Är det därför det lockar så mycket folk?

– Det är ett annorlunda bygge med en stor träkonstruktion. Nu jobbar vi dessutom under tält, ett väderskydd som är ett av de största i Norden.

Har du jobbat på ett sådant här bygge tidigare?

– Nej, inte av den här digniteten och inte med så här mycket besökare.

Han gör poesi av rörmokeri

Är VVS-installationerna annorlunda också?

– Nej, de är likadana. Enda skillnaden är att stommen är av trä.

När ska huset vara klart?

– Det ska tas i drift vid årsskiftet. Vi VVS-montörer ska bli klara i oktober, därefter blir det injusteringar i ytterligare en månad. Men i januari 2021 ska det vara klart för drift.

Den sjungande rörmokaren som slagit igenom på Spotify

Just i dag hände något dramatiskt på bygget. Berätta!

– Det var en grävmaskinist som ramlade ner i ett tre meter djupt slukhål precis här utanför där man skulle installera ett ställverk. När han skulle sätta upp ett skyddsräcke hade marken blivit så underminerad att den bara gav vika.

Fotnot: Enligt uppgift klarade sig mannen som föll ner i slukhålet utan skador. Skanska har inlett en intern utredning om hur slukhålet uppkom.