Logga in

Därför vann solcellerna över solfångarna

Publicerad
11 okt 2019, 13:33

För VVS:arna gäller det att hänga solcellstrenden: det handlar om att sälja ett helt system till kunderna där värmelösningar ingår. Det säger solcellsexperten Johan Lindahl i en intervju med VVS-Forum.

Du är expert och företräder branschen – men hur lyckades du med dina egna solceller?
– Det har blivit en väldigt bra affär. Vi behövde ändå byta tak på uthuset och då blev merkostnaden för ett med integrerade solceller 22 000 kronor. Det kommer att ge ungefär 2 500 kilowattimmar första året och vara återbetalt på sex–sju år.

Tog du in en elinstallatör för att göra jobbet?
– Jag köpte taket inklusive installation från tillverkaren som i sin tur anlitade takläggare och en behörig elektriker för att koppla in.

Många elinstallatörer får frågan om att koppla ihop anläggningen på slutet – vad säger reglerna om det?
– En behörig elektriker ska ta ansvar även för kabeldragningen mellan modulerna, inte bara till växelriktare och mot nätet. Men elinstallatören behöver inte själv göra det utan kan ha ett kontroll­program för det.

Läs mer: ”Världens chans att profitera på omställningen”

Många länder ligger långt före Sverige i installerad solenergi. Varför är det så?
– Vi har inte haft samma behov. Vi har nästan inga koldioxidutsläpp från vår elproduktion, bara en procent är fossilt. Sverige behövde därför inte införa stödsystem för att ställa om sin elproduktion. Men nu har priserna gått ner så mycket att det blivit intressant med solceller även hos oss och bara under 2018 ökade marknaden med 87 procent.

Hur ser framtiden ut?
– Solenergin står fortfarande bara för 0,3 procent av vår totala elproduktion så marknaden kommer att fortsätta växa, om än inte lika snabbt. Det har också betydelse hur stort det statliga investeringsstödet är. Om tre–fyra år tror jag solenergin klarar sig utan stöd och kan då kanske stå för en procent av energimixen. En studie från Uppsala Universitet har också visat att upp till fem procent solel i mixen skulle vara positivt för kraftbalansen i Sverige, och med batterier kan det vara upp till 10 procent. På global nivå ser vi samtidigt en prisnedgång då en teknikutveckling gjort det billigare att producera alla hårdvaror i en solcells­anläggning.

Hur ser du på framtiden för batteri­lager?
– Batterikapaciteten som installerades i samband med solceller nästan dubblerades från 2017 till 2018 men det är fortfarande från väldigt låga nivåer. I framtiden kommer de mer och mer.

Läs mer: Höjde lönsamheten från 2 till 6 procent

Hur är det då med solfångarna, de hör man inte så mycket om längre?
– Nej, den marknaden är nästan död. Investeringsstödet togs bort och flyttades till solceller, det var en tydlig politisk signal.

Vad betyder solcellsboomen mer för VVS:arna?
– Det är ju inte bara solceller utan ett helt koncept som säljs till kunderna och där ingår värme, kanske med värme­pumpar.

Du har doktorerat inom solcellsteknik och sedan jobbat med marknadsfrågor, regler och branschämnen. Vad gör du om tio år?
– Jag är nog kvar i branschen på ett eller annat sätt, det här är den mest spännande delen av energibranschen. Jag kanske jobbar mer internationellt, kanske driver eget företag inom branschen.

Johan Lindahl. Foto: David Lagerlöf 

Johan Lindahl

Ålder: 35.
Familj: Fästmö och dotter.
Bor: Villa i Knivsta utanför Uppsala.
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik och materialvetenskap samt doktor i fasta tillståndets elektronik.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Stoppar nappen i munnen på min dotter som väckt mig.
Ditt senaste hemmafix?
– Skrapa och måla ett uthus.
Vad ligger på nattduksbordet?
– Ett litet liv av Hanya Yanagihara.
Dold talang?
– Har ett junior-VM-guld i orientering.
Hur sportar du helst?
– Löpträning.