Logga in

Uppfinning för rörsvetsning vinner pris

Publicerad
13 sep 2019, 14:03

Uppsalabröderna har löst vanligt problem i VVS-branschen.

Årets vinnare av Skapa-talang i Uppsala är bröderna Isak Werme, 28 år och Martin Werme, 26 år, som driver företaget Liqway AB.

– Det känns fantastiskt att få en så fin utmärkelse! För oss är priset ett avstamp inför framtiden – ett kvitto på att våra erfarenheter som svetsare gett oss något att bygga vidare på. Nu vågar vi oss ut även internationellt, säger Martin och Isak Werme i en kommentar.

Martin Werme och Isak Werme.

VVS-Forum har tidigare skrivit om deras innovation, dräneringsmunstycket DryWeld, ett platt sugrör som håller svetszonen i rörledningar vattenfri.

Platt sugrör håller svetsfogen torr

Om det rinner vatten i röret för man in munstycket från ovansidan och ner mot fogen. Munstycket är kopplat till en industridammsugare som suger upp vattnet.

Medan munstycket tar hand om det rinnande vattnet svetsas undersidan. Sedan dras munstycket och ovansidan kan svetsas klart.

Juryns motivering:

”Isak Werme och hans bror Martin Werme på företaget Liqway AB har utvecklat en metod med patenterade produkter för att vid underhållsarbeten på rörledningar hålla undan flöden från svetszonen och därmed korta ner avbrottstiden och även göra arbetet mer ergonomiskt. Idag har en marknad etablerats vid fjärrvärmerör, men i framtiden kan även reparationer vid andra industriella rör och pipelines underlättas och bli tids- och resursbesparande tack vare kortare avbrott.”

Priset Skapa-talang delas ut årligen till framtidens talanger, både på länsnivå och nationell nivå. Syftet är att stödja 18–29-åriga innovatörer ekonomiskt och att främja deras nyskapande och kreativitet.