Logga in

Ingen dök upp på kedjans stämma

Publicerad
24 maj 2019, 10:10

Hallå där, Stefan Berglund på Bad & Värme, ni höll stämma utan en enda deltagare på plats. Vad hände?

Bad & Värme höll som brukligt nyligen årsstämma. Men i stället för att vara på plats i Västerås fanns ett 40-tal deltagare på sina hemorter runt om i Sverige, från Kalix i norr till Osby i söder. Stämman sändes från huvudkontoret och medlemmarna deltog via länk i realtid.

– Genom att köra stämman digitalt sparade vi både res- och boendekostnader, lokalhyra och tid, konstaterar Bad & Värmes vd Stefan Berglund. 

Bad & Värme tillbaka i Sotenäs efter 2,5 års frånvaro

Besparingen för kedjan blev en halv miljon kronor och stämman avverkades på 45 minuter. Deltagarna slapp avsätta en till två dagar, som i stället blev fakturerbar tid. Till de positiva effekterna kommer även miljöaspekterna genom uteblivna flyg- och bilresor

Vanligtvis håller Bad & Värme stämma och konvent samtidigt i maj eller juni. 

– Ofta har medlemsföretagen mycket att göra då och det passar bättre för dem i mars eller april. Av formella skäl har vi inte kunnat ha stämman så tidigt eftersom bokslutet inte är klart.

Comfort-vd:n ”Inte överst på min agenda att kontakta Stefan Berglund.”

I år hölls konventet i mars i stället.

– Därför valde vi att prova att köra stämman digitalt. Oftast är det ganska akademiska frågor och formaliteter som avhandlas på stämman. Den är egentligen inget forum för diskussion, utan det är på konventet som vi har våra utvecklingsmöten och gruppövningar, säger Stefan Berglund.

– En annan fördel med att ha testat digitalt är om vi behöver hålla en extrastämma för att exempelvis ändra i stadgarna. Ett sådant möte kostar mycket om medlemmarna ska flyga in från olika delar av landet till Stockholm.

Hur fungerade årets digitala stämma?

– Tekniskt sett gick det bättre än förväntat, men det blev viss fördröjning innan sändningen nådde åhörarna ute i landet. Det behövde vi på podiet i Västerås tänka på så att deltagarna fick tillräckligt med tid för att hinna rösta eller komma med diskussionsinlägg. Om vi kör digitalt igen behöver vi fila på det tekniska, säger Stefan Berglund och konstaterar att kedjan är tidigt ute i detta sammanhang. 

– Jag känner inte till något annat privat bolag som kört stämman digitalt och där deltagarna haft möjlighet att rösta. Det är kul att VVS-branschen, som ju är ansedd att vara konservativ, går i bräschen och kanske till och med är först med det här.

Stefan Berglund: ”Jag är inte motståndare till att företagen tjänar pengar, men priset ska vara skäligt.”

Nästa år fyller Bad & Värme 25 år och därför är det osäkert om det blir en upprepning då.

– Kanske kör vi stämman analogt om konventet hålls senare igen för att det ska vara somrigt under 25-årsfesten, funderar Stefan Berglund.