Logga in

Alle man till rakning

Publicerad
23 maj 2019, 06:00

Kan vem som helst jobba med vad som helst? Nej, inte den med skägg, enligt Arbetsmiljöverket som ger en firma anmärkningar.

Eftersom det finns stora hälsorisker vid arbete med asbest så är reglerna stränga.

De kan få böta för spridning av asbest

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion av en byggarbetsplats utanför Karlshamn, där man arbetade med rivning och sanering av asbest, konstaterades en rad brister.

Arbetsmiljöverket anmärkte bland annat på kontrollen av andningsskydden, som ska undersökas före varje användning.

Foto: Getty Images

Dessutom hade en asbestsanerare helskägg, något som Arbetsmiljöverkets inspektör menade försämrade andningsskyddets funktion.

”Arbetstagare med skägg ska inte arbeta med asbestsanering. Vid upprepning kan omedelbart förbud komma att meddelas och Arbetsmiljöverkets tillståndsbeslut omprövas”, heter det i rapporten.

Om inte åtgärder vidtas (läs rakning) så kan Arbetsmiljöverket komma med ett omedelbart förbud eller ompröva tillståndsbeslutet.

Bråk efter asbestfall i Örebro

Men i skäggbranschen tar man skäggförbudet med ro.

– Om det finns en sådan rekommendation i och med att andningsskyddet kan sitta sämre, så tycker vi att man bör ta den på allvar. Det är inte värt att riskera sin hälsa för att man bär skägg, säger Jimmy Solfeldt, vd på Barber Supplier Nordic, och tillägger:

– Däremot är det förlegat med en ”klädkod”, att man inte skulle få ha skägg för ett visst yrke. Men om det innebär fysiska risker att ha skägg bör man ta det på allvar eller kanske välja andra arbetsuppgifter, anser han.

Dagens montörer känner inte till asbest

Den 28 maj kommer Arbetsmiljöverket på återbesök till företaget och inspekterar då om asbestsaneraren rakat av sig skägget och om övriga brister är åtgärdade.