Logga in

”VVS-materialet är dyrare i Norge, så vi tar med från Sverige”

Publicerad
24 apr 2019, 06:30

NORGEJOBB. Tony Andersson driver ett VVS-företag i Värmland, nära norska gränsen – och tar uppdrag i bägge länderna.

VVS-företagaren Tony Andersson, 57 år, står i en snödriva och lutar sig mot skylten som markerar nationsgränsen mot Norge.

”Det går att tjäna riktigt, riktigt bra med pengar”

Som född och uppvuxen i gränsorten Töcksfors har han passerat den här tullstationen oräkneliga gånger.

– Jag har arbetspendlat till Norge i 20 år. Det var förstås lönen som lockade. Då på 1980-talet var det ovanligt med svenskar som arbetade i Norge. Jag var så gott som ensam när jag passerade gränsen, säger Tony Andersson på sjungande värmländska.

Testa vad du förstår av VVS-norska

 Tony Andersson, ägare till Tonys VVS i Töcksfors.Det finns inte mindre än två köpcentrum och ett tredje som håller på att byggas i Töcksfors, en ort med lite drygt tusen invånare.

– Vi lever på norrmännen, konstaterar Tony Andersson.

Så mycket mer skulle du tjäna i Norge

 

Tonys VVS har specialiserat sig på värme och energi och omkring 20 procent av verksamheten bedrivs i Norge.

Ett av de vanligaste uppdragen är installation av värmepumpar, både för privatpersoner och företag.

– Vi tjänar betydligt bättre på att arbeta i Norge, omkring 30–50 procent mer, säger Tony Andersson och förklarar att om det blir lågkonjunktur i Sverige så kommer Tonys VVS öka den norska verksamheten till cirka 80 procent.

– Då går det inte längre att ha en sådan omfattande verksamhet med ett svenskt aktiebolag, utan vi får i så fall bilda ett norskt AS-bolag.

Stor ökning av polska rörmokare

För att verksamheten ska fungera så smidigt som möjligt har Tony Andersson anlitat både ett norskt företag som sköter förtullningen av VVS-material och en norsk revisor som sköter fakturering, moms med mera i Norge.

– De är väl värda pengarna, utan revisorn skulle företaget inte kunna arbeta i Norge och om vi inte hade tulltjänsten skulle det ta timmar att passera tullen med allt vårt VVS-material som vi har i firmabilarna. VVS-materialet är dyrare i Norge, så vi tar med allt material från Sverige.

Så mycket tjänar VVS-montörer tio år efter gymnasiet

Tony Andersson kan berätta spännande historier om vad som utspelat sig i skogarna mellan Sverige och Norge. Under andra världskriget var det förenat med livsfara att oanmäld passera gränsen.

– För ungefär 25 år sen luftade jag radiatorer på ett ålderdomshem på den norska sidan. I ett av rummen fanns en 90-årig dam. Under kriget brukade hon och hennes syskon ta sig över gränsen till Signe i Töcksfors, som gav dem mjölk och smörgås. Norge var ockuperat av nazisterna och folk hade ont om mat.

– Signe var min farmor, tillägger Tony Andersson, inte utan stolthet.