Logga in

”Det går att tjäna riktigt, riktigt bra med pengar”

Publicerad
24 apr 2019, 06:00

NORGEJOBB. De stora pengarna fick den svenske VVS-montören Joakim Wallenius att flytta till vårt västra grannland– och kärleken håller honom kvar.

Ett stort antal lyftkranar höjer sig över den norska huvudstaden.

– Här byggs det som aldrig förr. Det går att tjäna riktigt, riktigt bra med pengar inom den norska byggbranschen. På byggena frågar de inte om du vill arbeta, utan hur mycket du kan tänka dig att jobba, säger den svenska rörläggaren Joakim Walle­nius, 41 år.

”VVS-materialet är dyrare i Norge, så vi tar med från Sverige”

Han ser nöjd ut där han sitter på Starbucks kafé på Oslo centralstation i en blå collegetröja som pryds av företagsloggan – Assemblin.

Joakim Wallenius, svensk rörläggare i Oslo.

Det är torsdag och när arbetsdagen är slut klockan 18 åker han hem till frun Hanne och hundarna i huset i Fredrikstad, drygt en timmes bilresa från Oslo.

Joakim Wallenius arbetar 4-dagarsvecka och bor i Oslo måndag–torsdag.

– Det är valfritt om man vill jobba fyra dagar i veckan klockan 7–18 eller fem dagar i veckan klockan 8–16, berättar han och tillägger att han arbetar i ett helsvenskt arbetslag med installationer på Kripos, den norska kriminalpolisens huvud­kontor i Oslo.

Quiz: Testa vad du förstår av VVS-norska

Värmlänningen Joakim Wallenius har lång erfarenhet av att arbeta i Norge. Han är utbildad kylmontör och har även en utbildning i svetsning för industrirör.

Från början var det den förmånliga växlingskursen som fick honom att tillsammans med tre kompisar arbetspendla mellan Karlstad och Oslo.

Så mycket mer skulle du tjäna i Norge

– Man tjänade grymt mycket pengar på den tiden, runt år 2000. På varje tusenlapp fick man 300 kronor extra tack vare kursen som stod i 1,30. Dessutom fick man skattefritt traktamente och hemreseersättning samtidigt som timpenningen var omkring 50 kronor högre i Norge än i Sverige.

Som grädde på moset får alla inkomsttagare i Norge halverad skatt under december. Men det kostar att leva i Norge.

– En påse Gott & Blandat kostar 47 norska kronor, säger Joakim Wallenius, med ett snett leende.

Norge ligger på andra plats i världen på the Economists lista över Big Mac-index (hur mycket en Big Mac kostar i olika länder), med Sverige som trea.

Den ljusnande framtid är svår

Även hyresnivån är hög, i Norge gäller marknadshyror.

– Det är jättedyrt att vara hyresgäst i Norge. Man får betala 10 000–12 000 kronor i månaden för en etta. Men i Oslo bor jag gratis, eftersom arbets­givaren står för boendet på ett hotellrum med kök.

Orsaken till att färre svenskar pendlar till Norge är att lönenivån har blivit bättre i Sverige, samtidigt som den norska kronan värderats lågt.

Stor ökning av polska byggjobbare

Det var kärleken som fick honom att stanna i Norge. I april förra året skrev Joakim Wallenius sig i Norge och fick ett norskt personnummer, men har kvar sitt svenska medborgarskap.

Då hade han träffat förskolläraren Hanne, sitt livs stora kärlek. Och i höstas gifte de sig i Fredrikstads kyrka.

– 2018 var ett kanonår för mig, säger Joakim Wallenius med ett leende och syftar både på bröllopet med Hanne och den fasta anställningen på Assemblin.

Det enda Joakim Wallenius saknar i Norge är ishockeyn. Han är ett stort Färjestadsfan, men får nu följa matcherna på distans.

– Norsk hockey är ett skämt, suckar han.

Det totala antalet svenskar som arbetspendlar till Norge.