Logga in

Rekordstort skadestånd för fel i badrum

Publicerad
6 nov 2018, 08:46

Badrummet i paradvåningen nära Strandvägen i Stockholm var i så dåligt skick att det fick rivas. Skadeståndet blev också ovanligt högt.

I april 2015 köpte en man i 30-årsåldern en bostadsrätt i ett sekelskifteshus nära Strandvägen på Östermalm i Stockholm för 7,5 miljoner kronor. Lägenheten hade överlåtits i befintligt skick, allt enligt förbehåll.

Sedan köparen flyttat in i lägenheten och låtit besikta badrummet upptäckte han att badrummet hade en hel del brister. Köparen skickade därför en reklamation till säljaren.

Läs mer: Bytte inte golvbrunn vid renovering

Enligt besiktningsprotokollen avvek badrummet på flera punkter från branschreglerna som gällde när badrummet renoverades år 2009.

Besiktningsmännen lyfte fram två av anmärkningarna som särskilt allvarliga. Det gällde dels avsaknaden av tätskikt och dränering i utrymmet med rörkopplingar och rörskarvar i väggen bakom tvättstället, dels att badrummet byggts på det befintliga tätskiktet.

Dessutom ansågs felen i duschzonen vara direkt farliga.

Läs mer: ”Det är hål rakt in i väggen”

En läcka i rören bakom tvättstället kunde leda till stor skada och konstruktionen med dubbla tätskikt innebär en risk för att fukt byggts in. Enligt besiktningsmännen finns det inte någon godkänd metod för att delreparera felen, utan hela badrummet behövde rivas.

Köparen anlitade därför ett byggbolag för att riva och ersätta det befintliga badrummet.

Därefter stämde han säljaren inför Stockholms tingsrätt, som dock gav säljaren rätt. Men köparen gav sig inte, utan överklagade till Svea hovrätt.

Läs mer: Stort prisavdrag för fel muff

Hovrätten fastslog att köparen hade rätt att kräva en viss miniminivå på lägenheten, även om den sålts i befintligt skick.

Med hänsyn till pris och standard innebar felen i badrummet att lägenheten varit i väsentligt sämre skick än vad köparen kunnat förutsätta. Köparen hade inte heller brustit i sin undersökningsplikt.

Köparen hade därmed rätt till skadestånd på närmare 200 000 kronor.