Logga in

Så drabbar vattenläckorna Nya Karolinska

Publicerad
27 aug 2018, 10:56

Ett flertal vattenläckor har inträffat på Nya Karolinska i Solna (NKS). Det visar en ny rapport.

Enligt rapporten har NKS drabbats av 15 vattenläckor sen starten 2016. Senast nu, i början av augusti, sprang en kallvattenledning läck och vatten rann genom två våningsplan och även ut i korridoren, skriver Dagens Nyheter (DN).

Bland annat påverkades den kliniska prövningsenheten på Tema Cancer. Behandling av cancer har därför tvingats flytta.

Fuktigt material i golv, väggar och tak i tre rum måste rivas bort för att förhindra mögel i byggnaden, rapporterar DN.

Läs mer: VVS-företag inblandade i pengatvätt på NKS

I våras hade sterilcentralen ett läckage från ett avloppsrör. Dessförinnan inträffade två vattenläckor inom loppet av en vecka, och vatten har enligt anställda forsat nedför trapporna i ett av trapphusen.

Ulf Norehn, vd för SHP. Foto: Skanska

Ulf Norehn är vd för projektbolaget Swedish Hospital Partner (SHP), som delvis ägs av Skanska och som ansvarar för genomförandet av Nya Karolinska Solna, NKS.

– Det handlar om 15 vattenläckor sedan juni 2016. Det har varit olika orsaker. Från olyckliga fabrikationsfel till takläckage, säger Ulf Norehn till DN och berättar att projektbolaget snart kommer att presentera en fullständig rapport av alla vattenläckor som inträffat sedan juni 2016 då landstinget och Karolinska universitetssjukhuset tog över fastigheten från byggherren Skanska.

Läs mer: Avloppsläcka på NKS förstörde medicinskt material

Enligt Ulf Norehns uppgift till DN är det SHP som tar kostnaden för sanering och reparation.

Ett annat problem nu i sommar har varit den höga luftfuktigheten inne på sjukhuset. I operationssalarna har vatten samlats och behövt tömmas manuellt. Operationer har behövt skjutas upp efter att steriliserat material blivit fuktigt. Kondens har droppat från kallvattenledningarna i taket.

– Det är ett separat problem, som handlar om att fuktig luft träffar en kall yta. Vi har upptäckt kondensdropp på 20–25 platser, säger Ulf Norehn.

Läs mer: Bakfallen ska utredas

Socialdemokraterna i landstinget kräver nu en oberoende besiktning av sjukhusets vattensystem.

”Det är djupt oroande att världens dyraste sjukhus framstår som ett fuskbygge”, skriver Socialdemokraterna till landstingsstyrelsen.

– Jag tycker att det är rimligt att diskutera ekonomisk ersättning och i värsta fall skadestånd så att projektbolaget ersätter landstinget för de uppkomna skadorna och dess konsekvenser för patienter och personal på sjukhuset, säger Erika Ullberg (S), till DN.