Toalett på NKS. Foto: Eva-Maria Fasth

Avloppsläcka på NKS förstörde medicinskt material

Publicerad: 03 maj 2018 Text: Eva-Maria Fasth

Ett avloppsrör på Nya Karolinska Solna (NKS) har sprungit läck och material som steriliserats har fått slängas.

Steriliseringscentralen på NKS, där operationsmaterial och andra medicinska instrument steriliseras, har stängt i tre till fyra månader på grund av underdimensionering av  vattensystemet.

I stället används den gamla steriliseringscentralen och det var där läckaget från avloppsledningarna skedde, uppger Aftonbladet.

Bygget och ombyggnationerna har gjort NKS till världens dyraste sjukhus.

Läs mer: Bakfall på NKS kostar miljoner

Hela byggprocessen har kantats av skandaler med dyra konsultnotor och byggfel som exempelvis bakfall i patientrummens badrum där vattnet rann åt fel hål på grund av golvets felaktiga lutning.

Under valborgshelgen har en avloppsledning i taket sprungit läck och vätska har droppat ner på medicinskt material.

Ett meddelande har gått ut till berörd personal om att man behövt slänga engångsmaterialet som blivit kontaminerat.

Läs mer: Bakfallen ska utredas

Anders Stålhammar, pressansvarig på NKS, säger till Aftonbladet att det i nuläget inte är aktuellt att ställa in operationer och hänvisar till fastighetsförvaltaren när det gäller vad reparationen av den trasiga avloppsledningen kommer att kosta.

– Det är ingen påverkan på operationer i det korta perspektivet. Det görs nu en inventering och analys på längre sikt, det kan exempelvis vara artiklar som har något längre leveranstid, säger han.

I februari tillsatte regeringen en statlig utredning som ska se över vilka misstag som gjorts under bygget av Nya Karolinska Solna.

Fler nyheter