Logga in

Flest Sverigedemokrater bland valbara VVS-montörer

Publicerad
23 aug 2018, 10:52

Nästan var tredje kandidat från VVS-branschen till årets val är Sverigedemokrat. Det visar VVS-Forums granskning av valsedlarna.

Totalt är det cirka 53 000 personer som ställer upp i riksdags-, landstings- och kommunvalen i Sverige. Enligt en undersökning från SVT Nyheter så har ungefär 43 000 personer angett titel och/eller yrke på valsedeln.

På Valmyndighetens hemsida finns alla kandidater till årets val med totalt 272 valbara personer från VVS- eller elteknikbranschen. VVS-Forum har tittat närmare på kandidater som angett “rörmokare”, “VVS-montör”, “rörläggare”, “rörinstallatör”, “VVS-projektör”, “VVS-konsult” eller “VVS-ingenjör” som yrke.

För elteknikbranschen är motsvarande titlar “elektriker”, “elinstallatör”, “solcellsinstallatör” och “elingenjör”.

Så här blev resultatet.

Socialdemokraterna håller ställningen som största parti bland elektrikerna med 44 valbara personer, men Sverigedemokraterna är tätt inpå med 42 kandidater. Därefter kommer Centerpartiet med 25 valbara personer från elteknikbranschen, Moderaterna med 21 kandidater och Vänsterpartiet med 20.

Två kandidater som sticker ut är Peder Nutti, 33 år, elektriker från Kiruna, som kandiderar för Feministiskt initiativ och Pär Öberg, 47 år, elektriker från Ludvika, som är andra namn på Nordiska motståndsrörelsens lista.

Elektrikern Joe Mayer i Linköping kandiderar för (S).

Elektrikern Joe Mayer, 44 år från Linköping, är en av Socialdemokraternas riksdagskandidater. Han arbetar på Svenska Elektrikerförbundet och sitter i dag för (S) i Linköpings kommunfullmäktige och kandiderar även dit.

För honom är arbetsmiljö och sund konkurrens två av de absolut viktigaste frågorna.

– En arbetare utan trygg anställning kanske inte vågar ifrågasätta dålig arbetsmiljö och därmed kan arbetet faktiskt bli farligt för liv och hälsa också. Ytterligare en sak som ligger mig varmt om hjärtat nu är att kollektivavtalen är det som betyder konkurrens på lika villkor för företagen, säger Joe Mayer och tillägger att han valde att gå med i Socialdemokraterna för att han “är pragmatiskt lagd och vill försöka få en arbetsmarknad i balans och med schyssta villkor”.

– Jag har haft arbetsgivare som betett sig schysst och arbetsgivare som inte varit lika schyssta. Arbetsgivare som bland annat faktiskt medvetet har försökt lura arbetare på det som står i det partsgemensamma kollektivavtalet, menar han.

Av totalt 73 personer i VVS-branschen som ställer upp i årets val är 21 sverigedemokrater, nio centerpartister och nio socialdemokrater.

Därefter kommer moderater (åtta personer), kristdemokrater (sju personer), tre vänsterpartister och tre liberaler.

Ett antal partier har bara en person med anknytning till VVS-branschen, däribland Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige.

Kristian Aronsson, rörmokare och förstanamn på SD:s Jönköpingslista.

I Jönköping kandiderar rörmokarna Kristian och Marcus Aronsson, som är far och son, till både regionen (Kristian Aronsson) och kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

– Det finns en okunskap om det verkliga livet hos beslutsfattarna. De har för lite praktisk erfarenhet om hur livet ser ut för vanliga människor, säger Kristian Aronsson, som är förstanamn på SD:s Jönköpingslista, och tillägger:

– Eliten är en skara latmaskar som aldrig haft ett riktig arbete.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan i årets val?

– Kraven som man ställer på småföretagare, senast var det personalliggare. Man säger att detta ska gynna de seriösa företagen, men det blir bara ytterligare en kostnad. De oseriösa företagen skiter ändå i alla regler, säger Kristian Aronsson och påpekar att han drivit eget företag i 22 år, men inte kan rekommendera någon i dag att starta eget.