Logga in

”Boverket missar målet för varmvatten”

Publicerad
22 maj 2018, 12:40

Krav på individuell mätning och debitering av tappvatten, värme och kyla (IMD) har tidigare fått tummen ner. Nu har frågan utretts på nytt.

Boverket konstaterar i en ny uppföljande rapport att myndigheten står fast vid sin rekommendation till regeringen att inte införa krav på individuell mätning och debitering i Sverige.

Åren 2015–2016 pågick en het diskussion bland fastighetsägare och installatörsföretag om IMD.

Allmännyttans organisation Sabo uppskattar kostnaden för införande av värme- och varmvattenmätning till 15 000–20 000 kronor/lägenhet och driftkostnaden till 500–800 kronor per lägenhet och år.

Det hela slutade i ett nej till obligatorisk IMD, trots att EU-kommissionen har kritiserat Sverige för bristande genomförande av IMD.

Företaget Ecoguard har temperaturgivare i 10 procent av alla lägenheter i Sverige. Men mätning och debitering är två olika saker, påpekar företaget.

Per Ernedal, Ecoguard

– Att debitera värme i Sverige är en dålig idé och det visar rapporten i all sin tydlighet. Sedan kan man lätt feltolka denna del i rapporten. De skriver att de inte rekommenderar temperaturmätning. Men det avser enbart temperaturmätning för debitering. Det är en mycket bra idé att sätta temperaturgivare i lägenheter för att få kontroll på sina fastigheter och spara energi, menar Per Ernedal, marknadschef på Ecoguard.

– Vad gäller varmvatten missar rapporten målet. Det beror på att de fick i uppdrag att räkna på lönsamhet generellt för IMD för varmvatten. Varmvatten kostar lika mycket eller mer än lägenhetens elanvändning, men vatten ska alltså inte debiteras. Skillnaden i användningen är mycket stor, 25 procent av hyresgästerna använder 50 procent av varmvattnet, säger han.

– Vi tycker att det är mycket bra att Boverket kommit fram till samma slutsats som tidigare, säger Therese Rydstedt på Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation.Men bakom Boverket står i princip en enad bygg- och fastighetsbransch.

Läs Boverkets nya rapport här.