Logga in

Svartlistat byggföretag fick rätt

Publicerad
10 apr 2018, 14:40

NORDBYGG 2018. Byggföretaget BR J:sons Bygg i Sandared blev oskyldigt uthängt på Svarta listan. Bröderna bakom bolaget  har nu fått revansch i hovrätten.

Bröderna Patrick och Stefan Johansson från Borås berättar inför en stor publik på Nordbyggs stora scen om den smutskastning som de upplever att de utsatts för efter att deras företag hamnat på tidningen Råd och Röns svarta lista.

Det är tidningen Byggaren som arrangerat seminariet.

Läs mer: Med Nordbygg mot framtiden

För några veckor sedan kunde bröderna äntligen andas ut. Då hade den tvist med en konsument, som var orsaken till uthängningen på svarta listan, på omkring 10 000 kronor avgjorts av Hovrätten i Västra Sverige till brödernas fördel.

Det handlar om en altan som kunden beställde 2013 och som orsakade en fuktskada. Byggföretaget BR J:sons Bygg rekommenderade kunden att välja ett glasparti till ett uterum, men kunden valde ändå ett som inte var optimalt för trägolv.

– Vi fick skulden för detta, men kunden gick vidare till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som tyckte att vi skulle betala. Det kändes kränkande att ha med ARN att göra, eftersom de inte ens var intresserade av att lyssna på oss, säger Stefan Johansson.

Bröderna anlitade en jurist redan på det här stadiet.

Läs mer: Här finns brytarnas jättemarknad

– Juridik är ingen lätt sak för en hantverkare. Vi hade ingenting att säga till emot ARN, därför kändes det säkrast att vända sig till en advokat, menar Patrick Johansson, som drog en lättnadens suck när fallet kom upp i tingsrätten.

– Till skillnad mot ARN så fick vi presentera och bevisa något i tingsrätten, vilket vi inte fått göra hos ARN. Vi fick inte visa de olika glaspartierna – det som vi rekommenderade och det som kunden valde – som var våra främsta bevis. När vi lät en expert från Rise titta på glaspartierna så konstaterade han att det som kunden valt inte var gjort för det ändamålet.

– Jag tycker att ARN bör finnas, men det saknas kunskap kring byggnation, säger Stefan Johansson.

Bröderna vann i tingsrätten och kunden överklagade till hovrätten, men fick inte prövningstillstånd.

Totalt har hela rättsprocessen kostat bröderna 250 000 kronor.

– Men det var det värt. Nu är vi rentvådda, konstaterar Stefan Johansson.

VVS-Forum publicerar Råd och röns svarta lista, men har nu tagit bort BR J:sons Bygg från den.