Logga in

29 fläktrum fixar klimatet

Publicerad
24 apr 2018, 14:40

Fläktmotorer som skär, byten av gigantiska filter och energioptimering – utmaningarna är många i jättegallerian Mall of Scandinavia. Bakom kulisserna finns ett av Sveriges största fläktrum.

Det är lugnt och stilla denna tidiga vardagseftermiddag i Nordens största shoppinggalleria, Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm. Mer personal än kunder syns inne i vissa butiker.

Muhammet Uludag och Marika Ågren i det 250 meter långa fläktrummet. Foto: Marie GranmarDriftledarna Muhammet Uludag och Marika Ågren möter upp vid receptionen, under den vita skulpturen i taket som sedd ur vissa vinklar formar ett M. Snart har vi lämnat gallerians bländande färger och former och rört oss in bakom kulisserna.

En ståldörr bredvid en snabbmatsrestaurang leder in till en lång, rak korridor som sträcker sig från ena änden av gallerian till den andra. Korridoren ter sig närmast oändlig, men är ”bara” 500 meter lång.

– Här går vi flera gånger om dagen. Vi suckar lite över det ibland, men det ger bra motion, säger Muhammet Uludag, driftledare från Newsec som har upp­draget att sköta driften av jättegallerian.

Läs mer: Installerar guldventilation i sjukhus

Korridoren leder fram till ett av de 29 fläktrummen, som rymmer FTX-aggregat för både restauranger och butiker. Här gör driftteknikerna regelbunden tillsyn, månadskontroller och frysskyddskontroller (främst på vintern).

Filterbyte på tilluften och frånluften i aggregaten görs en gång per år eller vid tryckfall som exempelvis kan orsakas av damm från ombyggnationer. Det blir sällan långtråkigt för gallerians fem drifttekniker.

– Den största utmaningen hittills har varit att åtgärda FTX-aggregaten med fläktmotorer som skurit. Det pågår fortfarande en utredning om det, berättar Marika Ågren, vice driftledare från Newsec.

Muhammet Uludag visar rotorn  i ett av de gigantiska FTX-aggregaten. Foto: Marie GranmarHon och Muhammet Uludag berättar att de haft ett digert jobb med att byta motorerna. Det gäller att koppla ur och i ventilationsaggregaten snabbt, samtidigt som verksamheten flyter på som vanligt. Frånluftsaggregaten sitter högt upp, så där krävs stege eller lift vid alla åtgärder. Varje motor har en leveranstid på cirka sex veckor, så det tar sin tid att fixa.

– Troligen handlar det om måndagsexemplar. Det är tio till elva motorer av flera hundra som har haft problem, säger Muhammet Uludag.

Läs mer: Första certifierade kanalsystemet

Problemet är dock inte helt ovanligt, enligt konsulten Bengt Bergqvist som bland annat gjort utredningar av FTX-installationer i miljonprogramshus. I ivern att spara energi varvas fläktmotorerna ner så långt som möjligt, och det kan bli för långt.

– Fläktarna går olika mycket beroende på hur många människor som vistas i gallerian. Om frekvensomriktarna varvar ner fläktmotorerna till under 20 hertz kan det bli problem, säger Bengt Bergqvist.

Utöver jobbet med fläktmotorerna är det årliga filterbytet i ventilationsaggregaten tuffast för driften. Det är hundratals filter som ska beställas, transporteras in och bytas.

– Vi jobbar två personer heltid i sex veckor bara med det, säger Muhammet Uludag.

Det är ingen överraskning att det är mycket jobb med ventilationen i jättegallerian. Här finns ett av Sveriges längsta fläktrum, 250 meter, och några av marknadens största FTX-aggregat. Vintereftermiddagen då VVS-Forum är på besök hanterar ett av de större aggregaten 16 000 liter tilluft och 16 000 liter frånluft per sekund.

Sammanlagt 62 luftbehandlingsaggregat, 20 tilluftsfläktar, 12 cirkulationsagg­regat samt tre stora och några små frånluftsfläktar ser till att inomhusluften blir frisk och rätt tempererad i gallerian och garaget.

Varje butik har ett eget variabel­flödesdon, vilket möjliggör individuell rumsreglering av temperatur och luftflöde. Det så kallade VAV-spjället öppnar och stänger mellan förutbestämda min- och maxlägen, beroende på vad temperaturgivaren i lokalen indikerar.

Ventilationen är också central när det gäller energianvändningen i byggnaden som ska klara miljöcertifieringen Breeam Excellent. Kontrollen två år efter driftstart gav gallerian godkänt.

Sedan öppningen i december 2015 har energianvändningen minskat rejält, och den ska minska ytterligare. Driftpersonalen har i uppgift att regelbundet justera temperaturer efter behov och titta på startfrekvenser så att systemen startar i rätt ordning. Målet är att minimera användningen av fjärrkyla och fjärrvärme, och maximera frikyla och egen värmeåtervinning.

– Efter viss inkörningsproblematik under drifttagningen 2016 lyckades vi reducera energianvändningen med 34 procent förra året. Målet för i år är att energi-åtgången ska bli halverad i förhållande till öppningsåret, säger Simon Erlandsson, teknisk chef på Mall of Scandinavia.

Ett ständigt pågående arbete är att  kalibrera ställdonen för värme och kyla. Foto: Marie Granmar

Det är ständiga omställningar i Mall of Scandinavia som har cirka 230 butiker, drygt 40 restauranger och kaféer samt en filmstad med Imax-dome. Allt inrymt på 106 000 kvadratmeter.

Nästa större omställning blir inför fotbollsallsvenskan i april. Då blir det fullt med folk i gallerian före och efter matcherna. Det påverkar ventilationen, entréernas karuselldörrar, de 64 rulltrapporna och garageportarna.

– Vi försöker hålla oss så mycket som möjligt bakom kulisserna, men är hela tiden på tå ifall något händer, säger Marika Ågren.

Läs mer: Kontrollantens ojämna kamp

Om brandlarmet går samarbetar driften med centrumväktarna, för att så effektivt som möjligt få kontroll på situationen. Hittills har det varit ett par mindre brandincidenter, som inträffade när gallerian var nyöppnad. Annars har det mest varit falsklarm, när till exempel någon fixar frisyren inne på toaletten, eller bilar som kör på sprinklers i garaget.

– Vissa kollar inte på skyltarna som talar om maxhöjden i garaget, säger Muhammet Uludag.

Påkörningarna av sprinklers har lett till nya rutiner för driften. När en sprinkler börjar spruta vatten går brand- och utrymningslarmen igång och Räddningstjänsten kommer. För att få stopp på vattenflödet måste driftpersonalen ta sig till sprinklercentralen. Den aktuella sektionen stängs av, systemet tappas ut till avloppet och larmet kvitteras.

Muhammet Uludag visar de klisterlappar han satt på avtappnings- och avstängningsventiler. De är till hjälp om incidenter skulle inträffa på natten när driftpersonalen inte är på plats. Då kan väktarna ordna avstängningen med support via telefon.

Påkörningar av sprinklers i garaget har lett till nya rutiner i sprinklercentralen. Foto: Marie GranmarAndra viktiga installationer i garaget är ventilationen som startar automatiskt om koldioxid- eller kolmonoxidhalten i luften blir för hög. Här finns också olje­avskiljare som samlar upp spillvatten från bilarna, och automatiska portar som hjälper till att reglera klimatet i garaget.

De mest omtumlande händelserna hittills på Muhammet Uludags och Marika Ågrens arbetsplats var Europafinalen i fotboll i maj förra året och terrordådet på Drottninggatan. Vid terrordådet stängdes hela gallerian.

– Efter den händelsen blev det många nya rutiner för säkerheten som även påverkar oss, säger Muhammet Uludag.

Driftarbetet innebär ibland detektivarbete, som i felsökningen efter ett mystiskt ljud i en av biosalongerna. Det hördes bara när salongen var fullsatt och ventilationen gick vid ett visst tryckfall. När felsökningen gjordes var salongen oftast tom och då hördes ingenting…

– Det var som ett spökfel och tog lång tid att hitta. Vi fick till och med köra en film för att förstå vad som hände, berättar Muhammet Uludag.

Orsaken till ljudet visade sig vara en liten kabel under golvet som var dåligt fastsatt. När ventilationen gick vibrerade kabeln och skapade ljud i salongen. Då felet äntligen avslöjats blev åtgärden att limma fast kabeln.

Att justera ventilationen i biografen så att alla blir nöjda har också varit en utmaning. Sju FTX-aggregat betjänar filmstaden med sina biosalonger och lounger. Ett av dem tar frånluft från filmprojektorerna. De övriga kan ställas om för att hantera de salonger där behovet för tillfället är som störst.

– Vi har försökt lägga ribban på en nivå där alla trivs, men det är såklart väldigt individuellt, säger Muhammet Uludag.

Kontroll av värme och kyla sker också i undercentralen där fjärrvärme och -kyla kommer in. Marika Ågren visar två stora värmeväxlare som turas om att köra, en vecka i taget.

– Allt i anläggningen växelkörs för att hålla prylarna ajour. Inget gillar att stå still och det är bra att se att allt fungerar. Det gäller även pumparna som reglerar vattentrycket i systemet, berättar hon.

Mätarna för inkommande kallvatten utmärker sig som guldfärgade bollar mellan alla rör. Vattenmätarna läses av regelbundet, för att kontrollera att förbrukningen är normal. Om den är för hög kan det vara tecken på läckage.

– Även varmvattenberedningen kontrolleras noggrant, så att det inte blir för varmt eller kallt. Temperaturen ska ligga mellan 55 och 60 °C. På natten höjer vi till 70 °C och kör ut på VVC:n, för att få bort eventuell legionella, säger Marika Ågren.

Ett annat ständigt pågående arbete är att kalibrera ställdonen som öppnar och stänger tillförseln av värme och kyla till ventilationsaggregaten. Även i undercentralen finns några aggregat, som betjänar lastkajen.

– Det är viktigt att hålla koll på, så att vi inte tar in mer kyla och värme än vad som verkligen behövs, säger Muhammet Uludag.

Fakta/Mall of Scandinavia

  • Nordens största galleria med cirka 230 butiker, drygt 40 matställen och en egen biograf. I filmstaden finns Sveriges största bio-dome (Imax).
  • Enligt galleriaägaren Unibail-Rodamco har Mall of Scandinavia ungefär 14 miljoner besökare per år.
  • Den uthyrningsbara ytan är 106 000 m². Inklusive teknikrum och garage är byggnaden 340 000 m², varav 190 000 m² Atemp.
  • Under gallerian finns Sveriges största parkerings­garage, med 3 700 platser.