Logga in

Att mäta och visualisera är att veta

Publicerad
1 mar 2018, 06:00

NORDBYGG 2018. IoT-företaget Ecoguard var bland de första i landet med att koppla upp fastigheter trådlöst. I dag är de störst på temperatur- och varmvattenmätning i Sverige.

Åren 2015–2016 pågick en stor diskussion bland fastighetsägare och installatörsföretag om IMD, individuell mätning och debitering av värme och varmvatten. Det hela slutade i ett nej till obligatorisk IMD.

Men trots detta och trots att det inte finns några lagstadgade krav på individuell mätning och debitering av tappvatten, värme och el i Sverige, så är efterfrågan stor.

Det visar inte minst staplarna över företaget Ecoguards omsättning som fyrdubblats de senaste sju åren och i dag är upp i 84 miljoner kronor med 48 anställda. Nu söker Ecoguard sig utanför Sveriges gränser, med början i Finland.

2004 fanns i princip inte trådlös teknik i fastigheter i Sverige. Åtminstone inte någon som fungerade.

Det var då Ecoguard startade med en affärsidé om att koppla upp fastigheter med trådlös teknik.

Läs mer: ”Mycket ny teknik och innovationer”

– Vi tog fram ett trådlöst system för insamling av temperatur- och förbrukningsmätning. I dag har vi temperaturgivare i 10 procent av alla lägenheter i Sverige, säger Per Ernedal, marknadschef på Ecoguard, och tillägger att temperaturmätning är och alltid har varit den mest lönsamma sektorn för företaget.

Nyligen vann Ecoguard två upphandlingar med allmännyttans inköpsorganisation HBV, som omfattar 850 000 lägenheter i landet. Det innebär sannolikt också en hel del jobb för lokala VVS-företag, som Ecoguard ofta samarbetar med, även om man har fem anställda VVS-montörer.

– Avtalet innebär att de kommunala bostadsbolagen har möjlighet att beställa av oss, utan att behöva inordna sig under lagen om offentlig upphandling, LOU.

3D-byggnad med temperaturer i färgskala och med temperaturspridning i huset.

Ecoguard har utvecklat en molnbaserad tjänst – Curves – som är tillgänglig dygnet runt för att visualisera och analysera via webben, surfplattor och smartphones.

– Vi har fokuserat mycket på visualisering och göra det mätbara användbart för kunderna. Det är visualiseringen som gör att fastighetsägarna kan vidta åtgärder. I Curves kan kunderna se alla mätdata i 3-dimensionella modeller av husen, menar Per Ernedal och berättar att en av Ecoguards största kunder, MKB i Malmö med 23 000 temperaturgivare, nu håller på och flyttar hela sin mätinsamling in i molnet.

– Trots att det inte finns ett lagkrav väljer många fastighetsägare att installera sensorer för mätning i lägenheter i samband med renovering. Individuell mätning bidrar till lönsamma, rättvisa och hållbara lösningar och utgör en viktig grund för att kunna göra förbättringar. Om vi inte mäter, vet vi inte om de åtgärder vi gör leder till önskat resultat, säger han och tillägger att Ecoguard lanserar en tekniknyhet i montern på Nordbygg.

Men vad nyheten är avslöjar han inte i dagsläget, det får man se på Nordbygg.

Intresserad av framtidens installationer? Lyssna på Per Ernedal, Ecoguard, på Nordbygg i VVS-Forums monter onsdag 11 april kl 14–15 och på Stora scenen kl 16 samma dag.