Logga in

Original med nytt mått

Publicerad
13 feb 2018, 09:05

Den klassiska tumstocken har fått en uppföljare. Det nya måttverktyget är anpassat till moderna byggnormer och 40 centimeter längre än ursprunget.

Efterfrågan från hantverkare har drivit på utvecklingen av den nya tumstocken från verktygstillverkaren Hultafors. I höstas lanserades måttverktyget som utökats med två stickor, från 200 till 240 centimeter.

– Det har tagits emot mycket positivt och hittills sålt över förväntan bra, säger Håkan Carlsson, kommersiell chef hos Hultafors.

En nyckel till framgång, menar företaget, är att den nya tumstocken förenklar hantverkarens vardag. Verktyget är anpassat efter byggnormen och standardmåtten för exempelvis takhöjd och gipsskivor. Det går att ta ut mått utan att behöva flytta tumstocken, vilket upplevs som smidigt.

I övrigt skiljer den sig inte så mycket från klassikern som lanserades 1883. Även den nya tumstocken är tillverkad av glasbjörk, har leder av svenskt stål och de karaktäristiska röda ändarna.

Läs mer: Verktygssymbolen som gått ur tiden

På marknaden finns redan tumstockar som är tre meter, men de säljs främst utomlands. Enligt Hultafors upplever många hantverkare att de långa tumstockarna är för otympliga att arbeta med.

Nya hus byggs allt oftare med högre takhöjd, 260 centimeter. Någon sådan tumstock är dock inte planerad än.

– Vi försöker utveckla våra produkter successivt, men det är en konservativ bransch så det kan vara svårt att ändra på traditionella verktyg, säger Håkan Carlsson.

Fördelen med tradition är att konkurrensen håller sig på en måttlig nivå. Mätband och lasermätare kan vara alternativ i vissa sammanhang, men i andra situationer är tumstocken fortfarande mest praktisk. Numera finns den också i många olika varianter.

– Den gamla trotjänaren med tumskala på ena sidan och meterskala på den andra finns fortfarande kvar. Men den renodlade meterstocken är kanske vanligare numera, säger Håkan Carlsson.

Läs mer: Avståndsmätare i fickan

Vad verktyget ska kallas väcker ibland diskussion. Ska det vara tumstock eller meterstock? Håkan Carlsson tycker att det finns plats för båda namnen.

– Kärt barn har många namn, säger han skämtsamt.