Logga in

Får närmare kvarts miljon för fel i fastighet

Publicerad
26 feb 2018, 13:33

Det unga paret upptäckte flera fel i den nyinköpta fastigheten, bland annat saknades bygglov och brister i rörisoleringen orsakade vattenskador.

Säljaren, en 51-årig kvinna, får nu betala drygt 200 000 kronor till köparna, ett par i 30-årsåldern. Allt enligt en dom nyligen från Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Det handlar om en fastighet i Skåne som paret köpt för 3,3 miljoner kronor av den 50-åriga kvinnan. På fastigheten finns också ett boningshus och ett annex.

Men det unga paret upptäckte att fastigheten hade flera fel. Bland annat var driftskostnaderna för höga, det saknades bygglov för annex och uterum och bristande rörisolering orsakade vattenskador.

Läs mer: De struntar i ARN:s rekommendationer

Annexet försågs med vatten via en synlig slang från huvudbyggnaden.

”Läckan från vattenledningen i annexets tak har inneburit att vattenskador uppstått, inte bara i sovrummet, utan även i tvättstugan”, hävdar paret i hovrätten, och tillägger:

”Kopplingar till vattenrören, som låg under isoleringen på vinden, ’hoppade ur’ då de frös och att vatten därför sprutade ut på isoleringen.”

Säljaren menar att köparna fått information i samband med tillträdet om att vattenledningar behövde isoleras.

Läs mer: Jakten på den försvunna isoleringen

Men både tingsrätten och hovrätten gick på parets linje, fastän hovrätten halverade nedsättningen av köpeskillingen och sänker beloppet från 400 000 kronor till cirka 200 000 kronor.