Logga in

Så bluffade telefonförsäljare 45 installationsbolag

Publicerad
30 jan 2018, 07:56

Två bluffbolag lyckades lura över tvåtusen småföretagare runtom i landet, däribland flera installationsföretag. 

De Malmöbaserade telefonförsäljningsbolagen Annonskonsulterna AB och Kastofon AB lurade företag att betala för påhittade annonser.

Hovrätten i Skåne och Blekinge dömer nu tre män i bluffhärvan till fängelse för bland annat grovt bedrägeri och skattebrott.

Läs mer: Företaget lurar företagare

”Annonskonsulterna ringde och menade på att jag hade en Google-annons hos dem som låg inne på internet. Jag blev väldigt ställd till detta, eftersom jag inte hade en aning om att jag hade denna annons.”

En av de drabbade företagarna.

En av de lurade företagarna berättar så här i rätten:

– Annonskonsulterna ringde och menade på att jag hade en Google-annons hos dem som låg inne på internet. Jag blev väldigt ställd till detta, eftersom jag inte hade en aning om att jag hade denna annons, förklarar han och fortsätter:

– De sa till mig att jag hade ett avtal hos dem sedan ett år tillbaka. De undrade om jag ville förlänga avtalet. Det ville jag absolut inte. Jag var ju säker på att jag inte hade någon sådan annons de nämnde. De sa då att de skulle sända en faktura på 5 000 kronor till mig, annars skulle mitt avtal förlängas automatiskt och då skulle abonnemanget bli fyra gånger så dyrt.

När slutfakturan dök upp betalade företagaren den direkt ”för att slippa att den skulle gå till inkasso”.

Läs mer: Så ska bluffakturorna stoppas

Över 2 000 företag i hela landet har kontaktats av bluffbolagen som lyckades få in över 10,5 miljoner kronor.

45 VVS- och elföretag finns med bland de drabbade företagen, enligt en bilaga till domen som VVS-Forum gått igenom.

I december 2016 dömde tingsrätten tre män, som stod som ansvariga för bolagen, och en rad anställda telefonförsäljare, för grova bedrägerier.

Nu frias telefonförsäljarna av hovrätten, som motiverar frikännandet med att det inte är bevisat att säljarna, som i många fall var unga och oerfarna, har insett att kunderna utsattes för bedrägeri.

De tre huvudmännen döms däremot för grovt bedrägeri till fängelse i 1 år och 10 månader, 1 år och 8 månader respektive 1 år och 6 månader. Huvudmännen får också näringsförbud i tre år.

Två av männen döms även för grovt skattebrott för att ha lämnat oriktiga uppgifter i sina deklarationer under 2011 och en döms bland annat för grov stöld.