Logga in

Kändistät Brf stämmer Wallenstam för byggfusk

Publicerad
15 jan 2018, 06:00

De 61 lägenheterna i Stockholms innerstad, sålda av mäklaren Fredrik Eklund till en rad kändisar, avslöjas nu som fuskbyggen, enligt Dagens Industri (DI). 

Bostäderna som byggdes 2014 av Wallenstam är centralt placerade på Östermalm nära Stureplan i Stockholm.

I fredags lämnade Bostadsrättsföreningen Riddaren 24 in en stämning mot Wallenstam Entreprenad vid Göteborgs tingsrätt med krav på skadestånd för avtalsbrott.

Av stämningsansökan framgår att tusentals fel uppdagats i efterföljande besiktningar, inklusive garantibesiktningar som genomförts 2015 och 2016.

Läs mer: Besiktningsman utan personligt ansvar

Bostadsrättsföreningen har tagit hjälp av Erik Nerep, professor i handelsrätt som beskriver slutbesiktningen 2014 – som inte upptäckte felen – som ett falsarium:

– En skrivbordsprodukt helt utan förankring i verkliga förhållanden, det vill säga utan att någon egentlig besiktning utförts, säger han till DI.

Nu kräver den kändistäta bostadsrättsföreningen skadestånd.

Läs mer: Vägghängd WC orsakade fuktskada

– Det är klart att de tar i så de kräks i en stämningsansökan. Vi är väl medvetna om vissa av felen och ville åtgärda dem, men de ville de ha ännu mer ersättning och då kände vi att gränsen var nådd, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, till DI.

Arkitekten Thomas Sandell

Några av de profiler som flyttade in är arkitekten Thomas Sandell, kungavännen Pierre Hagströmer, artisten Tomas Ledins son John Ledin, fotbollsspelaren Kennedy Bakirciouglü, tv-inredaren Tomas Cederlund samt dåvarande medieparet Calle och Anitha Schulman.

Spelmiljardären Markus

Takvåningen på 126 kvadratmeter köptes av spelmiljardären Markus ”Notch” Persson för 28 miljoner kronor, alltså drygt 222 000 kronor/m2.

Läs mer: Här är de vanligaste byggfelen

 

Här är några exempel på fel och brister, enligt stämningsansökan:

  • VVS-systemet har allvarliga fel, bland annat har flera badrum fuktskador.
  • Ledningarna för varmt och kallt vatten har buntats samman.
  • Samtliga badrum och våtrum saknar elvärme i golven.
  • Flera terrasser har omfattande läckage med åtföljande vattenskador i lägenheterna under.
  • I flera lägenheter måste parkettgolven bytas, eftersom golven förstörts av antingen underliggande våta betongytor eller på grund av att den vattenburna golvvärmen dragits i gång för tidigt.
  • Värme och ventilation är mycket ojämn och fungerar bristfälligt, samma sak med den vattenburna golvvärmen. Frånluften är felinstallerad.
  • Elsystemet uppvisar flera allvarliga fel och brister.