Logga in

Ny sajt samlar hållbar information

Publicerad
29 dec 2017, 06:00

På nyårsdagen ska en ny sajt för hållbart byggande vara i gång. Den ska bli ett nav för informationsspridning och göra skillnad i bygg- och fastighetsbranschen.

Sajten ”Informationscentrum för hållbart byggande”, ichb.se, har uppdrag i av Boverket att samla in, granska, kvalitetssäkra och sprida information till svensk bygg- och fastighetsbransch.

– Vi kan göra skillnad i Bygg-Sverige och webbsajten blir navet för informationsspridningen. Den första januari startar en mycket spännande resa, säger Johan Nuder, koordinator på Svensk Byggtjänst, i ett pressmeddelande.

Sajten är gratis att använda och öppen för alla utan inloggning. De som vill kan prenumerera på nyhetsbrev och få regelbundna uppdateringar.

LÄS MER: ”Inför ROT-avdrag i miljonprogrammet”

Sajten kommer att ha ett bibliotek med sökbar databas. I databasen finns dokument i form av vetenskapliga rapporter, studier och andra publikationer.

All data har en kvalitetsklass, beroende på hur säkra de bedöms vara. Dennis Johansson, Nationellt Renoveringscentrum i Lund, är kvalitetsansvarig med ansvar för valideringen.

Parallellt med lanseringen av webbsajten fortsätter vidareutvecklingen av uppdraget – att sprida kvalitetssäkrad information i olika kanaler och verka för bygget av ett långsiktigt hållbart Sverige.

Det finns bland annat behov av konkreta praktiska exempel och utbildning om hållbarhet i ett livscykelperspektiv.

Ett annat behov är att tydligt kunna peka på var bristerna i hållbarhet finns.

– Vi vill inte bara fungera som ett bibliotek. Ambitionen är att vara mer upplysande och gärna fungera som en aptitretare som triggar igång aktiviteter. Det ska helt enkelt vara inspirerande att bli mer hållbar i byggbranschen, säger Johan Nuder.

LÄS MER: Ny värmeteknik i fängelsehålan

Det var i våras som regeringen beslutade att starta ett informationscentrum med syfte att främja energieffektivisering och hållbarhet vid renovering och nybyggnation.

Svensk Byggtjänst fick senare uppdraget av Boverket att driva det nya Informationscentrum för hållbart byggande. Nationellt Renoveringscentrum, med samarbeten med Rise, Sust, IVL och Sveriges Energikontor, är partner i uppdraget.

Titta in på sajten ichb.se efter 1 januari 2018.