Logga in

Grattis till VM-medaljen i VVS Björn!

Publicerad
19 okt 2017, 19:38

Efter fyra dagars kämpande kom belöningen. Björn Landin kammar hem bronsmedalj i VVS-installation på Yrkes-VM i Abu Dhabi. 

VVS-montören Björn Landin från Piteå vann bronsmedalj på Yrkes-VM i Abu Dhabi. Han tog emot sin medalj på torsdagskvällen vid en högtidlig avslutningsceremoni på utomhusarenan Du under stort publikjubel.

– Det känns jävligt bra och jag hoppas verkligen fler svenska rörmokare får känna den här känslan i framtiden och att vår branch ställer upp, säger Björn Landin i en första kommentar. 

Totalt 1 300 unga yrkespersoner från 58 länder har fajtats om medaljerna. Sverige har deltagit i 26 av de totalt 52 olika yrkesgrenarna.

Brons för Björn i Abu Dhabi

VVS-grenen utfördes under hård tidspress och med höga krav på noggrannhet. På endast 22 timmar skulle deltagarna hinna bygga en solfångaranläggning med tank och ansluta den till ett vatten- och värmesystem.

Därefter anslöt de dusch, toalett och tvättställ på andra sidan om en vägg i tävlingsbåsen. En enda grad eller millimeter fel gav poängavdrag. Sedan lämnades anläggningen över till en ”kund” – i det här fallet några av domarna.

Björn och hans konkurrenter skulle även hinna bygga en gasledning i koppar, och svetsa ett avloppsrör i HDPE-plast.

– Det är väldigt stressigt, och på nätterna ligger jag och funderar på hur jag ska jobba, sade Björn Landin på tävlingens tredje dag.

Kamp mot klockan för blågult VVS-hopp

Starten med solfångaren beskrev han som extra utmanande. Det momentet hade han inte tränat på.

– Det kändes som det sämsta jobb jag har gjort – pinsamt. Men solfångaren blev godkänd, sade han på tävlingens tredje dag.

Nu när vinnarna har presenterats vet vi att hans insats blev betydligt mer en godkänd – och räckte ända till en pallplats.

Per-Olof Engman, som är domare och coach för VVS-grenen, berättar att Björn jobbade väldigt fokuserat från starten, utan att störas av publiken som trängdes utanför tävlingsbåset.

Att Björn låg i toppskiktet förstod Per-Olof under tävlingens fjärde och sista dag.

Bra start på Yrkes-VM i Abu Dhabi

– Han fick klart allt och hade tid över till att justera installationen. Allt ser snyggt ut, provtryckningen gick bra och ”kund-överlämningen” till domarna var klockren, sammanfattade Per-Olof Engman insatsen.

Den svenska industrielektrikern Johannes Johnsson från Kristianstad fick en skicklighetsmedalj, ”Medallion for Excellence”. Resultaten för övriga svenska elektriker finns här.

Hela resultatlistan hittar du här

Två  personer fick guldmedalj i VVS-grenen: Armin Taxer från Österrike och Marcel Wyss från Schweiz, inga silvermedaljer delades ut. Björn delade bronset med Hyeongwook Kim från Korea, Nima Hosseinpoursaloukolaei från Iran, Daniel Martins från Storbritannien. 

Yrkes-VM 2017 var den 44:e upplagan av the WorldSkills Competition, som är tävlingens internationella namn.

Enligt arrangörerna har 100 000 besökare följt tävlingen på plats i Abu Dhabi.

WorldSkills Sweden, som ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande, är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten.