Logga in

Nu byggs den skadefria villan

Publicerad
25 sep 2017, 15:30

Nyligen togs det första spadtaget på tomten där Dalarnas Villa ska byggas. 

På invigningen fanns bland annat de studenter från Högskolan Dalarna som ritat huset, byggare och materialleverantörer.

– Det känns riktigt riktigt bra att vi äntligen är igång efter månader av planering och projektering, säger Johan Apel, skadeförebyggare och projektledare på Dalarnas Försäkringsbolag, i ett pressmeddelande.

Nytänk belönades

Dalarnas Försäkringsbolag kommer tillsammans med Högskolan Dalarna, gymnasiala yrkesutbildningar, materialleverantörer, husleverantörer och entreprenörer bygga en villa – med projektnamnet Dalarnas Villa – som är brand-, inbrotts- och vattenskadesäker med fokus på hållbarhet och framtida underhåll.

Dalarnas Villa kommer även att Svanenmärkas.Svanens krav omfattar allt från att takstolarnas trä inte får komma från skyddsvärda skogar till att golv inte får innehålla farliga kemikalier.

Förutom en hälsosam inomhusmiljö ska byggnaden vara energieffektiv.

Startskott för energieffektiva studentbostäder

– Det är väldigt positivt att Dalarnas Försäkringsbolag använder sig av våra kriterier i sin utbildning kring hur man kan förebygga problem genom att bygga hållbart. Det är viktigt att fler får kunskap om att bygga klimatsmarta bostäder med en hälsosam inomhusmiljö. Svanen är den enda och största konsumentmärkningen på bostäder, förskolor och skolor, säger Helen Karlsson, husexpert på Miljömärkning Sverige.

I veckan kommer markarbetet på tomten att påbörjas, och under vecka 40 kommer plattan till garaget att gjutas. Studenterna på Högskolan har nu gjort sitt i projektet. Gymnasieleverna kommer att börja snickra på garaget och sedan fortsätta med huset fram till dess att det står klart någon gång årsskiftet 2018/2019.

Hus som renar avloppsvatten bättre än reningsverk

– De samarbetspartner och leverantörer som var med vid invigningen fick ett litet kvitto på sitt engagemang hittills i projektet – så jag är mycket nöjd, säger Johan Apel.