Logga in

Krönika: När VVS-Forum griper in

Publicerad
17 feb 2017, 10:32

”Det är helt oacceptabelt med hormonstörande kemikalier i vårt dricksvatten.” 

Det sa dåvarande miljöministern Lena Ek (C) till VVS-Forum i mars 2013. Det var direkt efter VVS-Forums avslöjande att det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) hittats i 16 av 22 prover som tagits i flerbostadshus i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”De boende kan helt ovetandes dricka kranvatten som innehållit BPA – ett ämne som kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.”

Kemikalieinspektionen bedömer att det finns 3 000 lägenheter i landet som har relinade tappvattenrör. De boende i de här lägenheterna kan helt ovetandes dricka kranvatten som innehållit BPA – ett ämne som kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Det hormonstörande ämnet BPA är också ett arbetsmiljöproblem för VVS-montörer, eftersom ämnet finns i bland annat rör. 

Boven i reliningdramat heter epoxi. Den kan innehålla det hormonstörande ämnet BPA. Så kallad tvåkomponentsepoxi användes tidigare vid relining och orsakade BPA-halter i tappvatten. Men det finns de som menar att BPA-halterna kommer någon annanstans ifrån, kanske från vattentornen eller från gjutjärnsrören i ledningsnätet utanför husen.

På Twitter kommenterade BPA Coalition (organisation för tillverkare och användare av BPA) varje artikel som VVS-Forum skrev i ämnet, med inlägg som ”Epoxi-relining av vattenrör utgör ingen risk för människors hälsa – så varför förbjuda det?” Det är som om alla larm om BPA:s hälsofarlighet och EU:s förbud mot BPA i nappflaskor och kvitton helt har gått förbi denna organisation.

Den 1 september 2016 kom ett svenskt förbud mot BPA vid relining. Och vi på VVS-Forum kan inte låta bli att ta åt oss lite grann av äran.

Läs mer i VVS-Forum nr 2/2017 som utkommer den 23 februari.