Logga in

Comfort startar lärlingsklass

Publicerad
6 feb 2017, 21:09

Alla som har följt VVS-Forums reportageserie ”Lärlingsutmaningen” vet att det råder brist på VVS-montörer i Sverige. Därför startar Comfort-kedjan i höst den första Comfortklassen för lärlingar hos Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) i Katrineholm, enligt ett pressmeddelande. 

– Det är huggsexa om färdigutbildade montörer, säger Annika Karlsson, kvalitetschef på Comfort-kedjan och hänvisar till VVS-Forums uppgifter att bara cirka hälften av de elever som går ut gymnasiets VVS- och fastighetsprogram hittar en lärlingsplats.

Annika Karlsson, Comfort

Comfort pekar också på VVS-Forums intervjuer med elever som sökt plats hos hundratals företag utan att få napp och som därmed inte kan slutföra sina utbildningar och komma ut i arbetslivet.

Samtidigt skriker VVS-branschen efter utbildad arbetskraft. Enligt flera undersökningar upplever de flesta företag att de har svårt att rekrytera den kompetens de behöver för att utvecklas. Och fenomenet är inte nytt, branschen har under det senaste decenniet flaggat för brist på VVS-montörer.

Comfort-kedjan citerar också gymnasieministern, som uttalade sig om lärlingskrisen i en intervju med VVS-Forum:

– Det är uppenbart att branschen får ta sig en rejäl funderare. Varenda VVS-firma i landet har ett gigantiskt egenintresse av att ta emot lärlingar, sa gymnasieminister Anna Ekström (S).

Beslutet att ta emot lärlingar är dock inget att ta lätt på, betonar Comfort i pressmeddelandet.

– Det är inte bara att ta emot en lärling, det är ett stort åtagande där man ska se till att lärlingarna får den kompetens de ska ha. Företagen har olika resurser och vissa saknar helt enkelt möjligheter, säger Annika Karlsson.

”Målet är att de sedan ska ha en lång och utvecklande karriär i våra medlemsföretag.”

Annika Karlsson, kvalitetschef på Comfort.

På IUC ska lärlingarna utbildas i VVS-yrket genom att dels jobba praktiskt med kunniga yrkesmän, dels läsa nödvändiga karaktärsämnen. Något som påminner om det tyska systemet där teori och praktik varvas, som VVS-Forum nyligen skrev om.

Comfort har planer på att utvidga samarbetet med IUC och i höst starta en speciell Comfortklass för lärlingar som är anställda hos Comfortföretagen. Det kommer att bli en exklusiv klass för företagslärlingar där de förbereds för en karriär inom Comfortkedjan, enligt pressmeddelandet.

– Det ger oss möjlighet att utbilda dem i vårt certifierade arbetssätt och i våra värderingar. Målet är att de sedan ska ha en lång och utvecklande karriär i våra medlemsföretag, säger Annika Karlsson.