Nu ska han ta revansch i VVS

Publicerad 1 dec 2016, 14:37

Nu har Yrkes-EM på Svenska Mässan startat med 500 tävlande och cirka 45 000 besökare fram till och med den 3 december då vinnarna i respektive yrkesklass koras. Patrik Eriksson tävlar i VVS för Sverige och är sugen på revansch.

I går kväll invigde statsminister Stefan Löfven (S) EuroSkills 2016 i Göteborg. Invigningen, som skedde i Scandinavium, blev något alldeles extra, inte minst då den svenska statsministern, som själv arbetat som svetsare, gjorde entré i blåställ och svetshjälm.

Han fortsatte med att poängtera hur viktiga alla tävlande och deras kunskaper är, som förebilder för att inspirera andra unga. I sitt tal belyste han de ungas insatser för att hjälpa till att försörja Sverige och Europa med arbetskraft till bristyrken.

Den andra talaren, Hubert Romer, ordförande i WorldSkills Europe, betonade att alla deltagare redan är vinnare. De har kämpat hårt för att vinna i sina hemländer för att sedan nå hela vägen till EM.

– Ni är de riktiga hjältarna, konstaterade Hubert Romer.

En av hjältarna som tävlar för Sverige är VVS-montören Patrik Eriksson, 23 år från Vansbro och numera anställd på Caverion. Han representerade även de svenska färgerna i WorldSkills i São Paulo, Brasilien, men kom då på 12:e plats på grund av nervositet och strul med smågrejer.

”Det blev ingen framskjuten placering, men jag krigade för kung och fosterland för att hinna i kapp!”, skrev Patrik Eriksson då på sin Facebook-sida.

Nu vill han ta revansch i Göteborg.

”Jag har även blivit uttagen till det Svenska yrkeslandslaget igen, den här gången för att ställa upp i Yrkes-EM som går av stapeln i Göteborg den 1 – 3 december i år! Ruggigt kul att få den här möjligheten och en chans att rätta till det som gick fel för mig nere i Sao Paulo!”, skriver han nu på Facebook.

Pär Lundström, Installatörsföretagen

Pär Lundström, expert på yrkesutbildning på Installatörsföretagen, är på plats i Göteborg:

– Yrkesutbildningen har haft en nedåtgående trend bland ungdomar sen 2007, men nu är yrkesutbildning i fokus i det svenska samhället. Därför blir det extra roligt med en manifestation som EuroSkills som blir som en stor happening för hantverkare, säger Pär Lundström, som hejar extra mycket på Johan Ledin, 23 årig elektriker från Örnsköldsvik som arbetar på TF Ventilation och VVS-montören Patrik Eriksson.

– Patrik och Johan siktar på pallen och eftersom bägge har erfarenhet från VM i Sao Paulo tror jag att chansen till guld är god, säger Pär Lundström.

EuroSkills är Europas största tävling i yrkesskicklighet och från och med i dag till och med den 3 december genomförs detta evenemang för första gången i Skandinavien. Besökarna kommer att kunna se på när cirka 500 unga skickliga yrkesutövare från hela Europa tävlar om EM-titeln i 35 yrken. Syftet är att öka intresse och status för yrkesutbildningar.

Tävlingsyrkena är allt från VVS och el till kock och webdesigner. På plats har besökarna chans att lära sig mer om olika yrken och själva testa och hitta sina egna talanger i någon av prova på-ytorna.

Läs mer om evenemanget här.

FAKTA/EUROSKILLS

  • Euroskills 2016 arrangeras på uppdrag av Worldskills Europe, WorldSkills Sweden (WSS), Göteborg & Co och Svenska Mässan.
  • WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten via Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.