Logga in

Till Etiopien för rent vatten

Publicerad
1 nov 2016, 11:24

SOS Barnbyar fortsätter samarbetet med VVS-kedjan Comfort för barns rätt till rent vatten. Nu reser två montörer till Etiopien. Insatsen är ett led i ett långsiktigt samarbete mellan Comfort och SOS Barnbyar.

Den 7 november reser VS-montörerna Mikael Åkesson och Robin Svensson från Comfortföretaget Falkenbergs Rör till Makalle i Etiopien för att installera en ny reningsanläggning.

Arbetet inleddes juni 2015 då personal från företaget åkte ner till SOS Barnby i Makalle för att undersöka vilka förutsättningar och behov som fanns och för att samla in vattenprover.

Proverna har skickats på analys och en vattenreningsanläggning har tagits fram och som skräddarsytts utefter förhållanden som råder i barnbyn. Samtidigt sker förberedelser på plats med lokal expertis.

VS-montörerna från Falkenberg reser nu tillsammans med en VVS-ingenjör från Örebro tillbaka till Etiopien för att färdigställa och installera anläggningen på plats, samt hålla utbildningar med personalen i barnbyn kring underhåll och drift av den nya vattenreningslösningen.

– Det känns stort att nu få åka ner och installera anläggningen som vi jobbat intensivt med under de senaste månaderna. Med tio års erfarenhet i ryggen som VS-montör är det en självklarhet för mig att kunna dela med mig av mina yrkeskunskaper så att barn i andra delar av världen kan få rent vatten, säger Robin Svensson, VS-montör på Falkenbergs Rör, i ett pressmeddelande.

I barnbyn Makalle bor cirka 270 barn. Där finns också en medicinklinik, utbildningsverksamhet från förskola till yrkesutbildning samt förebyggande arbete för att barn inte ska bli övergivna. Ambitionen för vattenreningsprojektet tillsammans med Comfort är att barnbyn också ska kunna förse människor i området runt omkring med rent vatten, så som många andra av SOS Barnbyar gör idag.

– Tillsammans med Comfort har vi sedan 2012 installerat vattenreningsanläggningar i tre länder som förbättrat den lokala vattenförsörjningen och gjort stor skillnad för barn och familjer i deras vardag. Samarbetet med Comfort är en viktig del i vårt långsiktiga arbete för att ge barn runt om i världen möjlighet till ett bättre liv, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare SOS Barnbyar.