Hon vill höja ROT-avdraget till 50 procent

Publicerad 30 sep 2016, 09:14

Höj ROT-avdraget till 50 procent. Det föreslår Centerpartiet i sin budgetmotion som presenteras på tisdag i nästa vecka.
– Från årsskiftet vill vi återställa ROT-avdraget så att man kan dra av 50 procent av arbetskostnaden, säger partiledaren Annie Lööf till SVT Nyheter.

I januari i år sänkte regeringen ROT-avdraget på arbetskostnader från 50 till 30 procent, något som Centern menar inneburit negativa effekter för både köpare och de som utför jobben.

– När jag reser runt i landet och träffar elektriker, snickare och målare så talar alla om att det finns en minskad efterfrågan på deras tjänster. Väldigt många väljer att köpa arbetet svart i stället för vitt. Och då är vi ute på en farlig väg, säger Annie Lööf till SVT Nyheter.

Efterfrågan på ROT-tjänster har minskat sen sänkningen av ROT-avdraget, något som VVS-Forum tidigare skrivit om. Det gäller både köpare och utförare av ROT-tjänster, enligt statistik från Skatteverket.

– Det skapar jobb, minskar svartarbete och ser till att tillväxten finns i hela landet, säger Annie Lööf som utgår från att fler partier vill se fler jobb och minskat svartarbete. Hon hoppas att fler partier ansluter sig till Centerns linje om ett återställt ROT-avdrag.

Över 80 procent av VVS-Forums läsare som svarade på en webb-enkät nyligen tror att svartjobben ökar på grund av sänkningen av ROT-avdraget.

Centerpartiets förslag att återinföra ett höjt ROT-avdrag från 30 till 50 procent innebär minskade skatteintäkter för staten på nära 7 miljarder kronor årligen, något som Centern vill finansiera genom att säga nej till regeringens föreslagna byggsubventioner.

– Vi finansierar ett återställt ROT-avdrag genom att ta bort byggsubventionerna som är ineffektiva och som bara riktar sig till storstadsområdena. Vi tycker att det är fel prioritering av regeringen och vill i stället se till att människor runt om i landet kan få fortsätta använda ROT-avdraget som man gjorde tidigare, säger Annie Lööf.