Plastflaskor ger elfri komfortkyla

Publicerad 17 jun 2016, 13:07

I Bangladesh har företaget Grameen Intel utvecklat en metod för luftkonditionering som inte behöver elektricitet. Den är så enkel att vem som helst kan bygga den, skriver Ny Teknik.

Luftkylaren, som döpts till Eco Cooler, är beroende av vindhastigheten utomhus för att ge svalka. När luft passerar genom ett avsmalnande rör komprimeras den och blir kallare när den sedan expanderar.

Eco Cooler består av en trä- eller pappskiva med hål som är avpassade för att halsen på en plastflaska med bortskuren botten ska kunna tryckas in och fixeras. När skivan monteras i en fönsterram med flaskbottnarna vända mot utsidan blåser vinden in i flaskorna där lufttemperaturen sjunker och kyler ner bostaden. Enligt Inhabitat kan det sänka inomhustemperaturen med omkring 5 ºC, skriver Ny Teknik.

I Bangladesh bor omkring 70 procent av invånarna i hus som saknar elektricitet och när det är som varmast kan utomhustemperaturen stiga till 45 grader. Sedan Eco Cooler introducerades i februari 2016 har den installerats i 25 000 bostäder, skriver Ny Teknik, och hänvisar till The Observers.

Ett annat vanligt sätt att kyla bostäder i utvecklingsländer är annars att använda enkel evaporativ kyla. En fläkt drar luft genom ett fuktigt material av exempelvis växter eller fibrer. Nackdelen är förstås att det kräver tillgång till el.

Rekommenderade artiklar

Kylan från forskningen värmer Lund

Värmepumparna krymper och blir miljövänligare

Separering redan i wc-stolen

Många har försökt – men ingen har tidigare lyckats. Nu ska Laufen göra det enkelt att installera storskalig urinseparering.

Swegon levererar frikyla till Ikea

Senseair tävlar om metangasdetektor

Det svenska mätteknikföretaget Senseair deltar i slutfasen i en internationell tävling för att ta fram övervakningsutrustning för metangas. Det ska hjälpa olje- och gasindustrin att hitta och åtgärda oönskat metanläckage.

Stockholm Cooling vann Venture Cup Öst

Kyllösningen Stockholm Cooling tog i går förutom kategorisegern i Miljö & Energi även hem totalvinsten i Venture Cup Öst hösten 2014. Den totala prissumman blev 100 000 kronor.

Jan-Erik Nowacki och bild från Oscar Medtec. Foto Privat och Sören Håkanlind

”Transportbranschens kylteknik har alltid legat i framkant”

ADHD kopplas till dålig inomhusluft

De vann internationellt vattenpris

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.