Logga in

Plastflaskor ger elfri komfortkyla

Publicerad
17 jun 2016, 13:07

I Bangladesh har företaget Grameen Intel utvecklat en metod för luftkonditionering som inte behöver elektricitet. Den är så enkel att vem som helst kan bygga den, skriver Ny Teknik.

Luftkylaren, som döpts till Eco Cooler, är beroende av vindhastigheten utomhus för att ge svalka. När luft passerar genom ett avsmalnande rör komprimeras den och blir kallare när den sedan expanderar.

Eco Cooler består av en trä- eller pappskiva med hål som är avpassade för att halsen på en plastflaska med bortskuren botten ska kunna tryckas in och fixeras. När skivan monteras i en fönsterram med flaskbottnarna vända mot utsidan blåser vinden in i flaskorna där lufttemperaturen sjunker och kyler ner bostaden. Enligt Inhabitat kan det sänka inomhustemperaturen med omkring 5 ºC, skriver Ny Teknik.

I Bangladesh bor omkring 70 procent av invånarna i hus som saknar elektricitet och när det är som varmast kan utomhustemperaturen stiga till 45 grader. Sedan Eco Cooler introducerades i februari 2016 har den installerats i 25 000 bostäder, skriver Ny Teknik, och hänvisar till The Observers.

Ett annat vanligt sätt att kyla bostäder i utvecklingsländer är annars att använda enkel evaporativ kyla. En fläkt drar luft genom ett fuktigt material av exempelvis växter eller fibrer. Nackdelen är förstås att det kräver tillgång till el.