Logga in

Första gjutningen för KTH Live-In Lab

Publicerad
11 maj 2016, 15:59

I dag genomfördes den första gjutningen för kvarteret Forskningen på KTH Campus. De tre husen som uppförs kommer att inrymma 305 studentbostäder samt forskningsbädden KTH Live-in Lab, där framtidens boendemiljöer ska testas och utvecklas.

På plats vid första gjutningen var ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) som förevigade ögonblicket med ett handavtryck i betongen.

Einar Mattssons 305 nya studentbostäder på KTH Campus kommer att bestå av enrumslägenheter och vara inflyttningsklara från hösten 2017. Med en donation på 15 miljoner kronor är Einar Mattsson även huvudfinansiär till KTH Live-in Lab, som är ett forskningslaboratorium. Testbädden på cirka 300 m² kommer att vara en del av studentboendet och byggas om varje år för tester av nya boendeformer och innovativ teknik.

Ett uttryckligt mål med KTH Live-In Lab är att minimera tiden från innovation till implementering och på så sätt kunna bidra till att fler och bättre bostäder kan byggas snabbare.

– Våra lagar och regler har inte hängt med i de explosionsartade tekniska landvinningar som skett och sker i alla branscher. Om vi fullt ut kan nyttja den senaste tekniken kan vi skapa bättre boendemiljöer och dessutom påverka hur vi bygger våra bostäder i framtiden, säger Jonas Anund Vogel, föreståndare för KTH Live-In Lab, i ett pressmeddelande.

Semrén & Månsson är förutom arkitekter även projekteringsledare och samarbetspartner i utvecklandet av KTH Live-In Labs affärsmodell och utbildningsverksamhet.

Projektets hemsida>>

Läs mer om KTH Live-In Lab i nästa nummer av VVS-Forum, 5/2016, som kommer ut den 27 maj. Prenumeration kan tecknas här.