Varannan svensk har svårt att få tag på hantverkare

Publicerad 11 apr 2016, 14:20

Fler än hälften av alla svenskar tycker det är svårt att hitta en hantverkare för att få saker fixade i hemmet. Värst är det i storstäderna där nästan tre av fyra upplever svårigheter. Det visar en ny undersökning från Houzz.se och CMA Research.

43 procent av svenskarna tycker det är ”ganska svårt” och 11 procent tycker det är ”mycket svårt” att hitta hantverkare.

– Undersökningsresultatet visar att hantverkare måste göra mer för att skapa förtroende hos konsumenter och bättre visa vad de kan. Men resultatet signalerar också att de tjänster som hittills lanserats för att knyta samman hantverkare och konsumenter inte fungerat tillräckligt bra, i alla fall om man ska tro konsumenterna, säger Marcus Hartwall, Nordenchef på Houzz.se, i ett pressmeddelande.

Det är stora skillnader mellan stad och landsbygd enligt undersökningen. I mindre städer och på landsbygden upplevs det enklare att hitta bra hantverkare. Fler än hälften upplever att det är ”mycket enkelt” eller ”ganska enkelt” att hitta rätt.

– I många mindre städer och på landsbygden känner folk till varandra på ett annat sätt än i storstäderna. Det är nog också anledningen till att nya typer av plattformar och communityn växer fram i storstäderna, för att hjälpa till att skapa förtroende mellan personer som inte tidigare känner varandra. Den utvecklingen gör att jag hoppas att dessa resultat kan förändras över tid, säger Marcus Hartwall.

Nästan hälften av alla svenskar lägger upp till fem timmar per vecka för att söka efter inredningsinspiration på nätet och allra mest surfar kvinnorna, visar undersökningen. Nästan 7 procent av svenska kvinnor lägger mer än sex timmar på att surfa inredningsinspiration på nätet.

– Det visar att konsumenter finns på nätet och vill göra sina ärenden på nätet. Nu måste hantverkare bli bättre på att synas där och skapa förtroende hos konsumenterna, säger Marcus Hartwall.

Houzz.se är en plattform för hemrenovering och design, som för samman bostadsägare med experter inom inredning, design och arkitektur.