VVS-bil hamnade hos IS

Publicerad 17 dec 2015, 10:35

Mark Oberholtzer, en VVS-företagare från Texas i USA, fick syn på sin gamla hantverkarbil med företagets logotyp på, i ett TV-inslag från Syrien. Nu kräver han bilföretaget, som köpt och sålt bilen, på miljonbelopp i skadestånd efter att bilen hamnat i terrorgruppen IS ägor, enligt Hallandsposten.

Det har nu gått ett år sedan VVS-företagaren Mark Oberholtzer skakades av bilden från Aleppo i Syrien, en svart flakbil av märket Ford F-250, tungt beväpnad och med terrorister från IS sittandes i förarsätet och på flaket, uppger CNN.

På förardörren syntes loggan tydligt: ”Mark-1 Plumbing” samt telefonnumret till VVS-företaget. Bilden blev snabbt viral och ledde till att Mark Oberholtzer fick motta tusentals hotfulla telefonsamtal.

”Merparten av samtalen var trakasserier och innefattade otaliga hot om våld, skadegörelse, skador och till och med död”, skriver Mark Oberholzers advokat i en stämningsansökan, enligt CNN.

VVS-företagaren från Texas har även fått påhälsningar av FBI och Homeland Security.

Det var i oktober 2013 som Mark Oberholtzer bytte in sin flakbil mot en nyare modell hos bilhandlaren Autonation i Houston. Enligt stämningsansökan försökte Mark Oberholtzer själv ta bort företagsloggan, men stoppades av en säljare som menade att det kunde orsaka skador i lacken. Bilhandlaren ska ha åtagit sig att ta bort dekalen från bilen – något som bevisligen aldrig skedde.

Bilhandlaren hävdar i sin tur att man endast agerade mellanhand. Bilen ska ha sålts vidare på auktion och ska enligt företaget ha hamnat i Syrien via mellanhänder.

Enligt CNN har Mark Oberholtzer tillfälligt lagt ned sin verksamhet och tvingats flytta till annan ort. Han kräver bilhandlaren på en miljon dollar, motsvarande 8,5 miljoner svenska kronor, i skadestånd för förlorade intäkter.