Logga in

Snart öppnar nya VVS-museet

Publicerad
23 nov 2015, 11:58

I vår invigs det nya VVS-museet i Bromma mitt emot köpcentret Bromma Blocks. Tekniska Museet är med som rådgivare och Ahlsell står för lokalen. I första hand blir det ett museum för branschen, men i nästa steg kan allmänheten också få komma och titta på antika toastolar, men också framtidens VVS-prylar. VVS-Forum har pratat med Ingemar Essebro, ordförande i Föreningen Sveriges VVS-museum.

Varför är det viktigt med ett VVS-museum?

– Museet är inte bara ett museum, utan en mötesplats. Här kommer branschen och skolor att kunna hyra hela lokalen för att också kunna ha andra evenemang. Men blir det en efterfrågan på museet får vi diskutera om vi inte ska öppna för allmänheten också.

Varför flyttar man museet?

– Det gamla museet i Katrineholm är nedlagt sen ett år tillbaka. På en sådan lite ort blir förstås besökarunderlaget mindre. Då blir det för dyrt att driva ett museum, som dessutom enbart var ett museum.

Sveriges VVS-Museum

Vad går samarbetet med Tekniska Museet ut på?

– De fungerar som rådgivare åt oss när det gäller hur man bygger upp en utställning.

När sker invigningen?

– Ombyggnaden pågår för fullt, så någon gång i vår före sommaren.

Kommer det att finnas anställda?

– Ja, person på deltid räknar vi med att det behövs. Bokning sker via nätet, men det krävs ju någon som tar hand om administrationen.

Hur ska verksamheten finansieras?

– Via medlemsavgifter. Det finns olika medlemskategorier: grundmedlemmar som är branschorganisationer, huvudsponsormedlem (Ahlsell), stödmedlemmar (större företag) och supportmedlemmar (småföretag och privatpersoner).

Hur ska det användas framöver?

– Tanken är att det ska finnas dåtid, nutid och framtid på det nya VVS-museet som inte bara ska titta tillbaka hur det var förr, utan även blicka framåt genom leverantörer och fabrikanter som ställer ut.

Tar museet emot prylar?

– Ja, i den mån det inte blir dubbletter. Rolf Kling från VVS Företagen leder arbetet att inventera samlingarna på det gamla museet i Katrineholm.