ROT-ansökningarna kan slå rekord

Publicerad 9 nov 2015, 10:33

Ansökningar om ROT-avdrag formligen väller in till Skatteverket inför årsskiftet då subventionsgraden sänks. Hittills i år har verket betalat ut 14,7 miljarder kronor i skattereduktion och fjolårets ROT-rekord ser ut att ryka.
– Om inget anmärkningsvärt skulle hända nu under den sista perioden så är det mycket som tyder på att det blir så, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till TT.

Skatteverkets utbetalningar har stadigt ökat sedan ROT-avdraget infördes i slutet av 2008. I fjol fick 1,1 miljoner svenskar dela på 16,9 miljarder kronor i skattereduktion. Och en bit in i november tyder alltså Skatteverkets statistik på att rekordet slås i år.

– Vi har förstått att branschen har märkt en ökad efterfrågan, med anledning av att skattereglerna ändras. Det är väl det som avspeglas nu, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Som bekant sänks subventionsgraden från 50 till 30 procent vid köp av ROT-tjänster.

Men det finns en liten ventil i skattelagstiftningen, som VVS-Forum tidigare skrivit om. Det går att få ROT-avdrag på 50 procent även efter årsskiftet. Men då krävs att arbetet blir slutfört och betalt före den 31 januari 2016. Skatteverket varnar dock både hantverkare och konsumenter för fibbla med datumen.

– Resultatet kan bli inget ROT-avdrag alls, säger Pia Blank Thörnroos och tillägger att Skatteverket kommer att göra kontroller av ROT-arbeten efter årsskiftet.