Krav på individuell mätning av värme och vatten 2014
Det blir trots allt krav på individuell mätning av värme och varmvatten (IMD) när Energieffektiviseringsdirektivet (EED) ska införlivas i svensk lag. Kravet kommer först att gälla nyproduktion och renovering från juni 2014. Befintlig bebyggelse kommer att omfattas av krav på IMD från 2016, erfar VVS-Forum. En förutsättning är dock att det är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt i förhållande till den energibesparing som kan uppnås.
Det var på seminariet Framtidens Energi arrangerat av nätverket 100 % Förnybart som Fredrik von Malmborg på Näringsdepartementet informerade om förslag till hantering av EU-direktivet EED som börjar gälla i Sverige från juni 2014.
– Det är en väldigt kort tid, med tanke på direktivets omfattning. Redan i morgon kommer Energimyndighetens förslag vad gäller artikel 7 i direktivet, om slutanvändningen av energi, att gå ut på remiss. I slutet på april kommer sen huvuddelen av förslagen till hur EED ska genomföras att gå ut på remiss, sa Fredrik von Malmborg som tillade att tidplanen för införandet av de olika delarna i energieffektiviseringsdirektivet är splittrad.
Exempelvis ska planen för hur mål enligt artikel 7 ska uppfyllas vara klar redan i december i år, en nationell strategi för renovering av byggnader ska presenteras i april 2014, medan styrmedel för att främja energieffektivisering i energiinfrastrukturen ska finnas på plats 2015.
– Individuell mätning av värme i flerbostadshus är enligt direktivet ett absolut krav, även om det finns villkor att det ska vara tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt i förhållande till den energibesparing som kan uppnås. Det kommer påverka även hyres- och bostadsrättslagstiftningen. Däremot så pågår det en diskussion om huruvida kravet ska gälla retroaktivt och där uppvisar olika länder inom EU olika tolkningar, sa Fredrik von Malmborg.
Tidigare har det förekommit uppgifter om att EED inte omfattade krav på individuell mätning av värme och varmvatten, utan att det var en bedömningsfråga om det var tekniskt och ekonomiskt möjligt att genomföra IMD.
Så här sa energiminister Anna-Karin Hatt (C) till VVS-Forum i juni förra året:
– Vi har dessutom lyckats få bort EU-kommissionens mycket detaljerade krav på renovering av 3 procent av allmännyttan årligen och kravet på individuell mätning (IMD) i alla bostäder.
Fastighetsägarna, Sabo och Hyresgästföreningen har också tidigare skarpt kritiserat EED-direktivet och IMD. Organisationerna menar att ett system för individuell mätning av värme och varmvatten skulle kosta upp till 8.500 kronor per lägenhet. Det motsvarar investeringar på minst 10,3 miljarder kronor och årliga kostnader på cirka 727 miljoner kronor för hyresfastigheter.
Det kommer dessutom en ny lag om energibesiktningar, som gäller stora företag. Undantagna är företag med energiledningssystem.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen