Fredrik Christensson, projektledare på LBVA, framför tankarna till regnvattnet som används till att spola toaletterna med. Foto: Christian Fecht/4evergreen

Här spolar de toaletterna med snö och regn

Publicerad: 25 januari 2021 Text: Eva-Maria Fasth

Laholms och Halmstads gemensamma vatten- och avloppsbolag använder snöblask och regn till miljösmartare toalettbesök.

Varje svensk använder i genomsnitt 36 liter dricksvatten per dygn för spolning i toaletten. Det vill Laholmsbuktens VA (LBVA) bidra till att ändra på.

Den svenska VVS-utvecklingens stora framsteg: Läs om resan från "Lortsverige" 

De spolar toaletterna med regnvatten och smält snö i stället för att använda dricksvatten.

Regnvattenspolningen står för 80 procent av vattenbehovet till de cirka 40 toaletterna i kontorsfastigheten i Halmstad som LBVA har flyttat in i tillsammans med miljö- och byggnadsnämnden.

LBVA driver projektet, som drogs igång i november i år, i samarbete med avloppsreningsföretaget 4evergreen. Enligt LBVA går systemet utan störningar än så länge.

– Vi vill vara vattensmarta och även få andra att fundera. Varför använder vi dricksvatten för att spola toaletten med? frågar projektledare Fredrik Christensson på LBVA retoriskt.

Han säger att de fick inspiration av FN:s kontor i Köpenhamn, där man har byggt en anläggning för att samla i regnvatten till toaletterna.

Han startade ett VVS-företag med högre syfte:”Jag tänker på den globala uppvärmningen”

I Halmstad samlas regnvattnet in från taken och transporteras via ett stuprör till olika vattentankar. Sedan pumpas vattnet ut i ett nytt separat ledningssystem till toaletterna. Vid snöfall smälter snön på taket och rinner sedan ner i tankarna och används på samma sätt regnvatten.

Installerade vattenmätare mäter antalet kubikmeter vatten som snart kommer redovisas digitalt på offentlig plats i huset.

Hybrider tinar upp frusna berghål i Strömstad

Vad händer om det inte regnar eller snöar?

– En flottör kopplar om till dricksvatten i respektive tank. Då får vi tyvärr använda dricksvatten, men det är bättre att göra något än ingenting alls, säger Fredrik Christensson, som nu vill använda liknande system i andra kommunala byggnader i Halmstad och Laholm

– Förhoppningsvis kan vi också inspirera andra till att gå från tankar till handling, tillägger han.

Ett annat regnvattenspolningssystem av WC-stolar i större skala, som VVS-Forum tidigare har skrivit om, finns i Castellums kontorskomplex Citypassagen i Örebro.

Där handlar det om 72 WC-stolar som spolas med regnvatten.

Fler nyheter

Caverions vd får gå

02 mar 2021 | Ari Lehtoranta lämnar sin befattning som vd och koncernchef för Caverion-koncernen. Styrelsens ordförande, Mats Paulsson, som tidigare varit vd på...