Logga in

”Vattensnål hotellgäst kan få rabatt”

Publicerad
19 mar 2019, 11:45

Den digitala trenden håller i sig och blir mindre abstrakt. Det rapporterar VVS-Forums teknikredaktör Jan Fredriksson från mässan ISH 2019 i Frankfurt.

Digital värme är knappast någon primitiv binär on-off-reglering. Nej, det handlar om något mycket mer omfattande, en revolution enligt branschens egen beskrivning. Det tidigare så heta begreppet Internet of Things, IoT, är nu så självklart att budskapet inte behöver skrikas ut.

EU-projekt vill sätta stopp för slöseriet med spillvärme

Branschen ska digitaliseras till nytta för kunderna – bättre komfort och bekvämlighet – helt enkelt. Men det ger också möjlighet att effektivisera och spara energi. Med kundens tillåtelse kan tillverkare övervaka prestanda hos levererad utrustning och optimera driften i varje specifikt system. All data som samlas in ger tillverkarna återkoppling som kan analyseras för att göra ännu fler förbättringar.

Installatörerna av utrustningen har också mycket att vinna. Tillverkarna ger installatörerna speciella gränssnitt som nås via webbläsare eller app på en smart mobiltelefon. Allt för att underlätta installation och driftsättning.

Digitaliseringstrenden har pågått ett tag. Och kanske kommer det att slå igenom på riktigt nu när nyttan är mindre diffus.

Smarta blandare räddar liv

På sanitetssidan visade den spanska tillverkaren Roca upp en WC som kan analysera din urin och sedan presentera resultatet på den uppkopplade spegeln. Har du tränat och druckit för lite är du sannolikt uttorkad och systemet föreslår att du ska dricka mer. Systemet kan också använda väderprognoser och föreslå vilken typ av solskydd just du med din hudtyp behöver för dagen.

Det låter som science-fiction, men tekniken finns på riktigt.

Mer jordnära nytta med denna teknik är att direkt ge återbäring på de besparingar användaren kan göra. Genom att som gäst koppla upp sig mot hotellkedjans system kan den vattensnåla gästen få rabatt på nästa vistelse.

Blandare med Nobelpristeknik i paketlösning

Det finns förstås tveksamheter med denna typ av övervakning. Om det inte sker frivilligt är det starkt integritetskränkande och GDPR-direktivet är den skyddande lagstiftningen.

En annan baksida kan vara bakåtkompatibiliteten. En mobiltelefon har en livslängd på omkring tre år innan tillverkarna har nya modeller som vi absolut behöver, de gamla fungerar inte längre med den senaste programvaruuppdateringen. I hållbarhetsperspektiv en alldeles för kort tid.

Så får det inte bli med installationssystemen. En panna, en värmepump eller ett ventilationsaggregat har mycket längre teknisk livslängd, utvecklingen av mjukvaran måste göras i takt med befintlig hårdvara, trots att det kan medföra begränsade funktioner.

Tillverkarna försäkrar naturligtvis att det inte är något att oroa sig för.