Logga in

Anton och Martin kämpar för guld

Publicerad
23 aug 2019, 14:59

Yrkes-VM är i gång i Kazan i Ryssland och VVS-montören Anton Hasenstrauch och industrielektrikern Martin Lindelöw kämpar för guld.

Efter månader av förberedelser och hård träning sätts Anton Hasenstrauch och Martin Lindelöw i Sveriges yrkeslandslag på prov mot världseliten i Kazan, Ryssland i Yrkes-VM 2019. Tävlingen startade på fredagsmorgonen och pågår i fyra dagar med prisutdelningen den 27 augusti.

”Har fullt fokus på guld i Ryssland”

Bägge de svenska installatörerna är meriterade sen tidigare.

Martin Lindelöw tävlar i grenen industrielektriker. Foto: World Skills Sverige

Martin Lindelöw, 20 år från Hässleholm, tog guld i grenen Industrielektriker i Yrkes-EM i Budapest förra året.

Anton Hasenstrauch, 20 år från Uppsala och till vardags VVS-montör på GK Rör, vann yrkes-SM i VVS 2018.

P-O Engman, VVS-expert

– Anton är ”på banan”, men det är en tuff tävling som kräver stort fokus på uppgiften. Största utmaningen är tiden och att hålla fokus, säger P-O Engman, VVS-expert och Anton Hasenstrauchs coach.

I Yrkes-VM gäller det att vara både noggrann och snabb. Vid minsta fel ges poängavdrag. Detsamma gäller den som behöver extra material. Samtidigt är tidspressen hård.

– Tävlingsuppgiften har varit hemlig tills i förrgår då Anton fick en timme på sig att kolla ritningarna och beskrivningen. Just nu är det svårt att avgöra medaljstriden, men om han lyckas få en medal of excellence (för utmärkt prestation) så ska han var mycket nöjd. Självklart hoppas vi på en ädel medalj, men det är många duktiga tävlade att konkurrera med, konstaterar han.

Grattis till VM-medaljen i VVS, Björn!

Sverige är med och tävlar i 25 av totalt 56 olika yrken som i år finns med i Yrkes-VM. Förutom rörmokare och industrielektriker finns tävlingsklasser för exempelvis undersköterskor, frisörer och betongarbetare.

Omkring 200 000 besökare följer mästerskapet på plats när världens yrkesskickligaste unga gör upp om medaljerna i Kazan. Yrkes-VM 2019 är den 45:e upplagan av mästerskapen.

Av de 30 VVS-montörerna som deltar i tävlingen är en kvinna, Lauren Phillips från Nya Zeeland. Alla de 16 industrielektrikerna som tävlar i Kazan är män.

Brons för Björn i Abu Dhabi

WorldSkills Sweden, som ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande, är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten.