Nya Södertälje sjukhus. Illustration: Grontmij

Stort sjukhusprojekt för Björnbergs

Publicerad: 27 april 2015 Text: Klas Sörbo

AB CJ Björnberg i Stockholm har fått VS-entreprenaden vid om- och utbyggnaden av Södertälje sjukhus. Ordervärdet är 80–100 miljoner kronor beroende på utfallet av olika optioner, Hela Björnbergskoncernen har därutöver fått projekt med ett samlat ordervärde på drygt 40 miljoner kronor.

Stockholms läns landsting investerar cirka 1,2 miljarder kronor i Nya Södertälje sjukhus.

 – Sjukhuset har varit nedläggningshotat i många år. Nu har landstinget bestämt sig för fortsatt drift och upprustning. Det är en strategiskt viktig order för oss. Projektet kommer att växa och generera många nya uppdrag till oss, kommenterar Björnbergs koncernchef Anders Mattsson.

Projektet omfattar nybyggnad av cirka 20 000 m² akutsjukhus, inklusive förlossning och cirka 13 000 m² ombyggnad till bland annat nya vårdavdelningar. Efter ombyggnaden får sjukhuset ytterligare 120 enkelrum med egna hygienrum.

Preliminär inflyttning sker med start i nybyggnaden under andra halvåret 2016 och sedan etappvis till och med 2018. Avsikten är att det nya akutsjukhuset ska certifieras enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad, på högsta nivån guld.

Björnbergs beställare är Skanska och byggherre är Locum. Kadesjös Ingenjörsbyrå i Västerås svarar för projekteringen av VVS, kyla, sprinkler, medicinsk gas samt styr och regler.

 – Totalt har Björnbergskoncernen dragit in order värda drygt 140 miljoner kronor den senaste månaden, berättar Anders Mattsson.

AB CJ Björnberg har också fått en order från Tegeltornet vid bildandet av en ny bostadsrättsförening, Skeppet i Österåker. Uppdraget är att separera rör- och ledningssystem för fastigheten samt en ny fjärrvärmecentral och ombyggnad av befintlig. Projektet blir klart i sommar i år.

Locumorder för Björnbergs Industri

Björnbergs Industri har fått en order värd cirka 6 miljoner kronor av Locum. Ordern består av ny- och ombyggnad av undercentral för kyla vid Huddinge sjukhus. Delar av arbetena blir klara till sommaren och resten under hösten i år.

Uppdraget för Mercury Engineering Sweden i Ericssons nya serverhallar i Rosersberg har utökats. Björnbergs Industri ska nu även tillverka och leverera en stålkonstruktion till projektet.

Björnbergs Industri har också fått fyra nya uppdrag av Teknokyl: ombyggnad av kyla åt Thermo Fisher Scientific i Uppsala, Childhood-hallen, ombyggnad av kyla i ishall på Lidingö, kökskyla på Nya Karolinska Solna (NKS) samt byte av kylmaskiner på södra Frescati.

Stort värmepumpprojekt för Björklunds Rör

Senaste tillskottet till Björnbergskoncernen, Björklunds Rör i Södertälje, har fått två projekt som gäller installation av fem stora frånluftsvärmepumpar med ackumulatortankar värme- och varmvattenproduktion. Värmepumparna är en del av energieffektiveringsprojekt och det totala ordervärdet är drygt 15 miljoner kronor. Beställare är Botkyrkabyggen.

Björklunds Rör har också fått i uppdrag att VS-projektera moderniseringen av 194 lägenheter i Fornbacken i Södertälje. Projektet omfattar bland annat stambyte, badrumsrenovering och nya tvättstugor. Beställare är Telge Bostäder och arbetena beräknas pågå cirka två år.

Ramavtal med SFV för Effektrör

Birka Rör installerar VS vid ombyggnaden av äldreboendet Nockebyhem i Bromma på. Ordervärdet är cirka 3 miljoner kronor.

Effektrör har fått ett ramavtal för två affärsområden av Statens Fastighetsverk (SFV). Avtalet har hittills resulterat i entreprenader vid ombyggnader av Thielska galleriet, Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet. Övriga pågående projekt för Effektrör är hyresgästanpassningar i fyra fastigheter: Grävlingen och Vildmannen på Norrmalm, Tariffen i Sollentuna sjukhus och Stettin på Gärdet. 

Fler nyheter