VRA-vd:n: ”Vi behöver inte ha någon som mängdar i veckor”
Att projektera automatiskt ger en tidsbesparing på upp till 90 procent enligt VRA:s vd Andreas Udd. Så hur har de nått dit?
För fem år sedan intervjuade vi Andreas Udd, vd på VRA, om deras satsning på att projektera i BIM.
läs den tidigare artikeln
”Att vara BIM-kompetenta ger oss pluspoäng”
– Vi har ofta lösningar klara före alla andra som krigar om ett jobb och kan presentera tekniska lösningar och kalkyler som vi vet är säkra, sade Andreas Udd då.
Då var det sex personer anställda på VRA:s projekteringsavdelning, nu är de 16.
Andreas Udd förklarar hur det fungerar.
– Vi ritar i Autocad, tar ut exporter och för in dem i vårt kalkylprogram. På ventilation för vi över det automatiskt. Vi har skapat program och hjälpmedel för detta utan en extern programvara, säger han.
VRA har jobbat på det här sättet sedan de hoppade på SBUF-projektet ”Kalkyl via modell” 2018. Och nu vill de implementera ungefär samma metod som de har på ventilation även på rör. I det fallet tar de hjälp av en Cad/Bim-programvara och använder kalkylprogrammet Wikells.
– Första gången man läser in materialet i Wikells måste man berätta för programmet att det här är ett kopparrör och så vidare, men nästa gång sker det per automatik, säger Andreas Udd.
Han konkretiserar hur automatiseringen snabbar på processen. Under ett projekt med både projektering och VVS-entreprenad görs kalkylen ungefär tre–fyra gånger.
– Vi behöver inte vid varje gång kalkylen ska göras ha någon som sitter i veckor och mängdar av alla ritningar. Vi tar ut en fil från projektören som vi synkar in i vår kalkyl, det går mycket fortare, säger Andreas Udd och uppskattar tidsbesparingen till cirka 80–90 procent.
Den kan de använda till att jobba med inköp, hur de bäst prissätter, och hitta smartare lösningar.
– Informationen har sparats en gång och då kan vi ta vara på den och inte skapa den igen som man har gjort många gånger tidigare.
”Ett exempel på hur vi rekryterar är att en montör vill plugga vidare till projektör och väljer att sitta hos oss. Vi vidareutbildningar samtidigt som de får betalt.”
Han tror inte att många företag har en egen projekteringsavdelning på det sättet som VRA har, i alla fall inte på VVS-sidan.
– Det är en ingångströskel till att skaffa sig en projekteringsavdelning.
I VRA:s fall skedde det naturligt eftersom Andreas Udds kompanjon Jan Lundkvist först skapade ett teknikbolag med projektering, sedan VRA med entreprenad, och då följde projekteringen med. Det var tre projektörer från start men nu är de alltså 16 av de totalt 85 anställda.
Läs också:
Myror hittar kortaste vägen för rörstråken
– Ett exempel på hur vi rekryterar är att en montör vill plugga vidare till projektör och väljer att sitta hos oss. Vi vidareutbildningar samtidigt som de får betalt, säger Andreas Udd och förklarar att de försöker fånga upp de som vill ta sig vidare.
Utbildningen tar cirka ett och ett och ett halvt år, sedan har de skaffat sig en systemkunskap som gör att de kan bidra.
En annan fördel med en projekteringsavdelning är att materialleverantörer vet att VRA är en entreprenör.
– I vanliga fall när en projektör ska ta in material får de så kallade konsultpriser. Medan vi får skarpa priser, vi är nära våra leverantörer, säger Andreas Udd.
Läs också:
”Rillade rörsystem är framtiden”
Rent generellt jobbar alla avdelningar nära varandra på VRA, även montörer och projektledare.
– Senast i går när jag kom ut på Söderhallarna stod vår projektör där med tumstock i handen och skulle gå ut till en av våra montörer som stod i centralen. Montörerna ute på plats och våra projektörer och projektledare har jättetajt kontakt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen