VVB med laddslinga: ”Tillopp och retur värmer varmvattnet”
Vi hänger med när VVS-montören Niklas Gustafsson installerar en ny varmvattenberedare i en villa med höga elräkningar. Men varför byter inte villaägaren hela det gamla bergvärmesystemet när de ändå är i gång?
En gammal varmvattenberedare står och ångar av sig utanför ett villagarage i det kyliga aprilvädret. Inne i 40-talshusets källare befinner sig VVS-montören Niklas Gustafsson på H.I Rörteknik och förbereder för den nya Nibe VPB S300 som snart ska anlända. Med sig på uppdraget i Edsviken norr om Stockholm har han praktikanten Alexander ”Alex” Bunjevac som är 17 år och går på Yrkesgymnasiet i Huddinge.
Läs också:
Måste det vara 60 grader i varmvattenberedaren?
Läs också:
Varmvattenberedaren kör i gång när elen är som billigast

Helt enkelt var det inte att få ut den gamla pjäsen, berättar Niklas Gustafsson och blickar ner på golvet i pannrummet där det bara syns orangebruna klinkerplattor. Just här saknas golvbrunn. I stället för att bara lossa på ett par muttrar och låta vattnet rinna ut var han nu tvungen att öppna säkerhetsledningen. Via en slang kopplad till den kunde vattnet tömmas ur i garaget intill. För där är golvbrunnen av någon anledning placerad.
– Men det tar mycket längre tid att tömma 300 liter ur ett litet 15-rör, plus att den måste suga in luft för att kunna tappa ut, säger Niklas Gustafsson och illustrerar med vad som händer när man vänder upp och ner på en fylld flaska.
Något fel är det inte på den gamla beredaren.
– Nej, då hade inte vattnet varit varmt och ångat när vi tömt den, men kunden vill minska sin energiförbrukning och ha en ny med laddslinga.
Med en sådan värmer tillopp och retur upp varmvattnet i stället för att en elpatron gör det vilket blir mer energieffektivt, förklarar Niklas Gustafsson, eftersom man tar vara på det vatten som redan är uppvärmt av radiatorerna i huset.

Vi funderar ett slag på varför husägaren, i och med bytet, inte passar på att ersätta bergvärmepumpen Nibe Fighter 1115 som varit den gamla varmvattenberedarens parhäst. Med en sprillans ny pump skulle man verkligen kunna snacka energibesparingar. Vi behöver inte filosofera länge över det innan mannen som bor i huset sticker in huvudet i pannrummet och undrar hur det går.
Han förklarar att den tidigare husägaren stängde av Fightern från början av 2000-talet helt och hållet mellan maj och oktober. Därmed har den inte fullgjort sin livslängd än vilket har bekräftats av personal från Nibe som varit ute och tittat på den. Däremot är han märkbart bekymrad över husets energiförbrukning. Han tampas också med kostnaden för den vattenburna golvvärmen som den tidigare husägaren lät installera i hela det stora källarplanet – inklusive garage – eftersom han gillade att ha varmt under fötterna när han meckade med sina bilar.
Läs också:
Företaget om tvisten: ”En större värmepump hade inte sparat särskilt mycket”
Niklas Gustafsson återgår till att förbereda för den nya varmvattenberedaren som inte har anlänt än. Han passar på att koppla in röret till varmvattnet och med hjälp av de tekniska specifikationerna för Nibe VPB S300 som han hittar i mobilen måttar han upp 185 centimeter kopparrör.
Han tycks säker på att det kommer att bli rätt.
– Om inte kommer jag på en annan lösning. Men alla skåpen är runt 180 oavsett om det är en värmepump eller beredare. Tillverkarna kan inte bara ändra till två meter eller liknande, det skulle skapa kaos, säger han och skruvar i backventilen följt av säkerhetsventil och vakuumventil.
Han har också redan fixat och pressat tillopp- och returrören i taket och noga tänkt till så att det inte ska bli några fuldragningar med korsade rör när den nya produkten väl är på plats.

Niklas Gustafsson föredrar V-press.
– Det är den man vill ha, det känns tryggare när o-ringen sitter en bit in.
Bocka är det inte tal om i detta fall.
– Här finns ingen plats och det tar mycket längre tid. Jag har heller ingen bockmaskin för 22-rör. Då ska jag hyra en sådan.
Han tror inte att många kunder vill betala för tiden det tar att bocka. Samtidigt, medger han, är han ändå inte hundra på vad som blir billigast.
– Det är ganska dyrt med pressdelar. Jag vet inte vad man vinner på att köpa rör och stå och bocka allting.

Viss frustration uppstår under väntan när den nya beredaren ännu inte har kommit, men Niklas Gustafsson och Alex Bunjevac passar på att städa undan ytterligare. Det har redan gått åt en beskärd mängd av den bal med gammal frotté som inhandlats på grossisten. Mycket tacksamt att ha med sig för att torka bort spillvatten och slippa bli blöt, tycker Niklas Gustafsson.
Äntligen kommer leveransen med en stor lastbil från Dahl som har pustat uppför den långa backe på vars krön villan ligger. Denna kuperade terräng i området innebär att huset ligger i en sluttning och infarten ner till källare och pannrum har en lutning på cirka 45 grader.
– Kan du leverera ända ner, frågar Niklas Gustafsson lastbilschauffören som lastar av beredaren med en palldragare.
Men chauffören kastar bara en kort blick på sluttningen och skakar på huvudet. Det vita skåpet lastas i stället av på parkeringen bredvid Teslan precis vid husets entré.

Niklas Gustafsson och Alex Bunjevac hjälps åt att medelst en pirra forsla det 130 kilo tunga skåpet ner för backen och in i pannrummet.
Fronten på skåpet plockas av så att det inte ska bli några märken vid inbärandet.
Nu kommer sanningens ögonblick. Kommer det förberedda röret till varmvattnet att passa?
Jajamensan, konstaterar Niklas Gustafsson nöjt.

Installationen som följer påminner om arbete i en operationssal. Niklas Gustafsson kliver upp på en barnstol i trä och börjar beordra praktikanten om delar han behöver.
– En 22-dubbelböj. En enkelböj. Vattenpass. Är det rakt? Det måste vara rakare!

Alex Bunjevac är snabb och hjälper till att kalibrera pumpen så att den står spikrakt åt alla håll och kanter. Här finns ingen kompressor, som det ju gör i värmepumpar, som kan börja låta om den inte är rak, men Niklas Gustafsson är noga med det estetiska. Till rören på varmvattenberedaren används bara klämringskopplingar, de måste gå att lossa i framtiden. Men kopparrören i taken pressas och snart är pusslet färdiglagt även om det skulle ha varit finemang med en muff till kallvattenröret där pressdelarna är precis för korta.
Och sedan behövs en elektriker. H.I Rörtekniks ägare Hussein Ibrahim ringer och är bekymrad över att det är svårt att få tag på en.
Samtidigt som Niklas Gustafsson guidar praktikanten, jonglerar med kopparböjar och använder pressmaskinen lyckas han mot alla odds fixa någon som kan koppla in elen. Varmvattenberedarinstallationen kan bli klar i dag.
– Haha, jag har 17 jobb i gång samtidigt. Svågern är elektriker, men han skulle på begravning. Däremot kunde hans kollega.
Läs också:
”Det kom bara rostigt kallvatten från varmvattenberedaren”
Den gamla beredaren har nu svalnat och det återstår att kånka in den i firmabilen. Men det får bli ett senare problem. Först ska den där muffen inhandlas – och klamrar så att kopparrören kan fästas snyggt i taket.
– Du får inte visa några bilder där rören bara hänger, skrattar Niklas Gustafsson.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen