Logga in

Smarta golvbrunnen kan kapa effekttoppar: ”Drivs mycket av duschandet”

Publicerad
12 maj 2025, 05:00

Nu när elbolagen har börjat införa effekttariffer hoppas företaget Enduce på en boost för sin golvbrunn som kan återvinna 75 procent av duschvattnet. 

På golvet i företaget Enduces monter på VVS-mässan i Kista står det två plastbackar som är fyllda med AA-batterier. Den ena är fylld till brädden med 800 batterier och den andra är fylld till cirka en fjärdedel. Batterierna ska illustrera hur mycket Enduces värmeåtervinnande golvbrunn sparar när man duschar 10 minuter jämfört med en traditionell golvbrunn.

Se filmen
Så funkar smarta golvbrunnen som tar tillvara på värmen i duschvattnet

Här testas brunnen i en villa
Energiexperten: ”Hellre resurseffektiv golvbrunn än dyr designpryl”

Nu är det tio år sedan den första prototypen togs i bruk.

Gustav Nord.

– Det har varit en lång utvecklingsresa. Men för två och ett halvt år sedan tog det fart och vi fick in kapital för att ta den från prototyp till färdig produkt, säger Gustav Nord, styrelseordförande i Enduce, när VVS-Forum besöker företaget i deras monter där de också visar hur golvbrunnen fungerar i detalj.

Gustav Nord säger att det har fått ta den tid det tar eftersom det var viktigt att få rätt ägare med relevant kompetens och långsiktighet.

– Vi har inte behövt jaga. Det finns många som vill skjuta till kapital men vi vill gärna ha de som bidrar med branschkompetens.

Endast liten mängd varmvatten behövs

• Genom att förvärma inkommande kallvatten återvinns upp till 75 procent av energin vid duschning.
• I golvbrunnen finns en plattvärmeväxlare, som det varma duschvattnet rinner ut genom, och där inkommande kallvatten förvärms till cirka 33 grader.
• Därefter behövs endast en liten mängd varmvatten för att spetsa på.

Han tycker att företaget har tuffat på bra efter att de fick typgodkännandet.

– Vi har jättemycket förfrågningar ute. Men det byggs tyvärr väldigt lite än så länge i Sverige. Vi hoppas nu att byggandet sätter i gång snart.

För det är framförallt mot nyproduktion Enduce riktar sig mot.

– Men vi tittar nu även på att ha en rot-produkt. Vi vet att fastigheter i Sverige måste renoveras och energieffektiviseras.

Men skulle det redan nu vara möjligt att installera Enduce under en renovering i exempelvis ett badrum i en bostadsrätt?

– Ja, visst, det finns lite faktorer, hur långt det är till stammen och så vidare. Och vilket bjälklag det är. Men har du en villa är det inga problem om du ska renovera ditt badrum.

”Det är ju väldigt stor skillnad om det är en pensionär i en etta eller en småbarnsfamilj i en fyra.”

Installationen är inte mer komplicerad än en vanlig golvbrunn, enligt Gustav Nord, men den tar cirka 20 minuter extra eftersom det är en del rörkopplingar tillhörande kall- och varmvatten som ska skruvas ihop i produkten. Hans erfarenhet är att VVS-montörerna mest tycker det är roligt.

– Ny teknik kan vara lite skrämmande, men det har varit väldigt bra feedback och de tycker att installationsmanualen är tydlig.

Hur är den kostnadsmässigt då, när kan man räkna hem kostnaden?

– Till skillnad från en traditionell golvbrunn så har vår produkt en återbetalningstid tack vare att den återvinner energi. Det är ju väldigt stor skillnad om det är en pensionär i en etta eller en småbarnsfamilj i en fyra. Men om vi tar en familj med två barn och två vuxna skulle vi säga att det är ungefär 6–8 år kanske.

Men han pekar också på att man nu kan titta på andra delar.

– Nu kommer fastighetsägare att debiteras på toppeffekt i fastigheten. Och toppeffekten drivs mycket av duschandet i flerbostadshus eftersom många duschar samma tider.

Så nu skruvas det åt, menar han, vilket gör kalkylen ännu bättre.

– Men enligt livscykelanalysen LCA har vi en återbetalningstid på tre år om man ser till miljöpåverkan, men tyvärr är det pengarna som fortfarande räknas väldigt mycket i dag.

Prismässigt kostar Enduce som en exklusiv designerbrunn egentligen och går loss på cirka  20 000 kronor.

Läs också:
Energieffektiva golvbrunnen: ”Från uppfinning till något som kan bli standard”

Företaget letar också efter samarbetspartner för att kunna koppla brunnen mot individuell mätning och debitering till fastighetsägare och att man visuellt ska kunna se hur mycket man sparar.

– Jag har fått feedbacken att det känns som att man duschar som vanligt, man vill se att man sparar pengar eller energi.