Logga in

Vad gör du när det är för lite plats för installation?

Publicerad
2 maj 2024, 06:31

”En gång skickade jag in en lärling under ett fritidshus.” Vi frågade tre VVS-montörer vad de gör när varken de eller installationerna får plats i för trånga schakt och utrymmen.

Ola Englund.

Ola Englund, Vindö Rör:

– Jag drar in magen. Nej allvarligt talat så är det tyvärr vanligt att det är trångt. Jag försöker alltid göra det bästa av situationen. En gång skickade jag in en lärling under ett fritidshus för att byta avloppsrör, eftersom jag själv inte hade fått plats.”

Dennis Ljungblad.

Dennis Ljungblad, servicetekniker, Svensson Rörinstallation i Kinna:

– Då får man gå till byggaren eller konstruktören och diskutera detta. Det finns ju regler och normer att följa, främst för teknisk isolering. I värsta fall får man göra en avvikelse som byggaren får skriva på. Får vi inte utrymmet som krävs kan vi inte hållas ansvariga.

Jag går själv inte på byggen eller rotrenoveringar, så jag har ingen praktisk erfarenhet av det, men jag har sett jättemånga trånga schakt.

Greger Meeks.

Greger Meeks, isoleringsmontör, Bilfinger i Mariestad: 

– Jag pratar med beställare och låter den bestämma åtgärd. Jag kan ge förslag på lösning om jag har någon. Det beror på vad det är som går genom vägg. Är det kyla så måste det vara obruten isolering. Gäller det varmt kan man gå ned i tjocklek. Om installationen inte följer AMA:n vill jag ha det på papper som avvikelserapport.