Logga in

Okej med klack för rören?

Publicerad
21 feb 2024, 15:01

Martin Brunnkvist, expert på Säker Vatten, reder ut rykten kring klackar för rördragning i badrumsgolv. Minskar det verkligen risken för vattenskador?

Fråga: Jag har hört att man kan bygga upp en klack för rörgenomföringar i badrumsgolvet som ett skydd mot vattenskador. Hur får man till en godkänd sådan?

Fler experttips:
”Det är inte värt att snåla på golvbrunnen”

Läs också:
”Varför måste det vara så stort avstånd mellan rören?”

Svar: Klackar ska man möjligen ha i taket en lördag kväll men att det skulle vara okej i badrummen är en seglivad myt som jag och mina kollegor på Säker Vatten gärna vill ta död på.

En klack räknar vi som ett lokalt upphöjt golv. Klackens ovansida ska alltså följa samma krav som golvet i övrigt. Det finns dock en del rykten om att klackar skulle vara en godkänd lösning.

Rörgenomföringar i golv med tätskikt får i princip aldrig göras med undantag för spillvatten och ibland inkommande vatten.

Läs också:
Var ska dolda fogar placeras?

Vissa resonerar om att klacken gör att man slipper risken för att det utströmmade vattnet från till exempel dusch inte når genomföringarna. Men ett problem är att droppläckage ofta kryper längs med rören ner mot genomföringen, och då hjälper inte klacken.