Logga in

Borra i vattenlåset: ”Tar man det lite försiktigt är det inga problem”

Publicerad
15 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
14 jan 2024

När tvättstället skulle anslutas till toalettens avlopp plockade Gustav Theander Gransten fram specialborren och gick in med ett 40-rör med nippel.

Ska flytta tvättmaskinen och avloppet tänkte jag ansluta till toan. Har för mig att jag sett toaletter med sidoanslutning för detta. Någon som har koll?” Så löd frågan i Facebookgruppen Rörmokare med gränser.

Läs också:
”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Läs också:
”Om man inte drar ihop rören ser det för taskigt ut”

Det finns toaletter där det går att ansluta avlopp, men Gustav Theander Gransten föreslog lösningen på bilden. Den gjorde han 2016 när kunden ville sätta in ett tvättställ bredvid toaletten men inte byta WC.

– Kunden funderade på att ta upp golvet och ansluta till avloppet där. Jag föreslog att i stället göra ett hål i vattenlåset och gå in med ett 40-rör med nippel, berättar Gustav Theander Gransten. som är montör på Assemblin VS i Leksand,

Steg 1–4, så här gick Gustav Theander Gransten till väga. Foto: Privat

– Jag hade inte provat det förut men jag hade borren och visste att den kunde användas i porslin. Om man har bra verktyg och tar det lite försiktigt är det inga problem. Porslin är inte skört på det sättet så jag var inte orolig faktiskt.

Det är viktigt att röret inte sticker in för mycket i vattenlåset och hindrar det som spolas ner, påpekar han. Röret måste också ha tillräckligt fall så att inte avloppsvatten spolas tillbaka in i det.

– Det blev både snyggt och har fungerat bra så det uppskattades av kunden. Jag tyckte att det var kul att lägga ut bilderna för att inspirera andra och tror att fler har gjort på det sättet sedan dess.

En annan lösning hade varit att sätta in anslutning med extra inlopp i botten på toaletten, men då hade den behövt skruvas loss och lyftas av och vattnet stängas av.

– Jag jobbar mycket service och då får man ofta hitta på egna lösningar men exakt den där lösningen har jag bara gjort en gång. Nu vet jag att det går att göra om jag får ett sådant önskemål igen, säger Gustav Theander Gransten.

Läs också:
OK med rörgenomföringar i golv på WC utan bad och dusch?

Till exempel går det inte att få barntoaletter med färdigt hål för att ansluta avlopp .

– Problemlösning är en stor del av det här yrket. Speciellt där jag jobbar för det är många gamla fastigheter. Då får man ofta klura och komma på en lösning för att gå från det gamla till det moderna på bästa sätt.