Logga in

Han bygger hemmabar (och mycket annat) av kopparrör

Publicerad
13 feb 2023, 05:22
| Uppdaterad
10 feb 2023

Han hade både tråkigt och ett överflöd av sitt favoritmaterial. Det gjorde att Henrik Saxin började skapa en hemmabar och andra inredningsgrejer av kopparrör. 

Han är rörmokare, bor i Säffle och jobbar i Karlstad. Henrik Saxin gillar att använda både material och yrkeskunskaper även utanför jobbet. En hobby har blivit att bygga annat än VVS-material med överblivna rörbitar. 

Läs också:
Glassigt jobb blev en altartavla till rörkonsten

Läs också:
”Den isoleringen sticker ut estetiskt”

Vad har du gjort hittills?

– Jag har gjort en hel del prylar men bland annat en funktionell alkoholtapp med tillhörande hållare till glas med fot. En annan grej är en vin- och champagnehylla. Jag har gjort ett vedställ, en julgransfot. En hel del prylar har det blivit men de här har jag fortfarande i min ägo själv och mer kommer det att bli, hatthylla och skoställ är nästa projekt. 

Vad har du gjort med prylarna du inte har kvar?

– Jag har gett bort någon mindre alkoholtapp och någon ljusstake.

Hur kom det sig att du började med det här?

– Jag är rätt pysslig av mig och tycker om att skapa. Idén kom nog mest ifrån att jag hade tråkigt och allt för mycket överblivet material. 

Vilka material gillar du att arbeta med?

– Helt klart är koppar det roligaste att  pyssla med, även i arbetet föredrar jag koppar.

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Varför det?

– Förutom att man just nu får det för 80 kronor per kilo som skrot så är det väl färgen och känslan av att det är ett hantverksmaterial som har funnits sedan 5000 före Kristus.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.