Logga in

Är det okej att använda husets rökkanal för sitt kök?

Publicerad
29 nov 2023, 06:00

Man måste ju täta övriga lägenheter för att förhindra luktspridning, men finns det mer att tänka på? Ventilationsexperten Andreas Martinsson Björkdahl listar fyra punkter att kolla av.

Fråga: En lägenhet vill använda sig av husets rökkanal för sitt kök. Är det något mer man behöver tänka på än att man måste täta övriga lägenheter så lukt inte sprids vidare, utan spisfläkten blåser direkt ut i rökkanalsystemet och ut genom taket? Är det okej att göra så?

Mer frågor och svar
Vad säger reglerna om installation av vattenutkastare?

Och en till
Måste rören som är fast i betongen på cc40 ändras?

Svar: Som alltid när det kommer sådana här frågor är det svårt att ge ett svar då man aldrig har hela bilden. Jag kan inte svara på om det är okej eller ej, då jag kan ha missat någon viktigt information men här är i alla fall några punkter att kolla av. Dessa faktorer behöver man beakta som minimum är:

  1. Är kanalen rensbar?
  2. Är kanalen i övrigt i sådant skick och av sådant material att den lämpar sig för bortforsling av matos? Det vill säga: följer kanalen kraven som ställs på denna typ av imkanal? Jag antar att det borde vara klass 3 då det är en lägenhet så troligen enbart personlig matlagning.
  3. Sedan kommer det praktiska, går kanalen att få tillräckligt tät för att undvika att matos sprider sig i byggnaden?
  4. Har fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen gett okej till denna lösning? 

Andreas Martinsson Björkdahl, teknikansvarig Svensk Ventilation