Logga in

Måste rören som är fast i betongen på cc40 ändras?

Publicerad
25 okt 2023, 06:00

Rören sitter ju där de sitter i betongen. Är det verkligen nödvändigt att kämpa och svettas för att få till cc60? VVS-experten Hans Söderström svarar.

Fråga: Jag renoverar ett badrum där rören kommer ut med 40 millimeters mellanrum från vägg men jag har förstått att reglerna ändrats så att det är cc60 och inte cc40 som gäller. Men rören är ju fast i betongväggen. Vad gör jag?

Fler frågor
Vad säger reglerna om installation av vattenutkastare?

Läs också:
Vad är bäst – pex- eller kopparrör?

Svar: Vid en större badrumsrenovering och man gör ett nytt tätskikt, då måste man ta och separera rören så att de kommer ut cc60. Det är inte rören i sig som är problem utan tätskiktet mellan rören, att det måste vara tillräckligt avstånd.

Det gäller oavsett om man byter skivmaterialet eller inte, man måste få isär rören så det är bara att bila om det ska bli ett nytt tätskikt.

Om detta är väldigt svårt och av något skäl inte kan utföras enligt branschreglerna ska en skriftlig överenskommelse om avvikelse göras med beställaren innan arbetet utförs. Beställaren ska informeras om vilka konsekvenser avvikelsen kan medföra skriftligen informera kunden att detta är ett avsteg från dagens regler men att det inte går att göra på annat sätt. Detsamma gäller om beställaren vill ha det på annat sätt, då måste avsteg dokumenteras.

Hans Söderström