Logga in

”Äggskalsrör är ingen höjdare”

Publicerad
16 okt 2023, 06:00

Vattenskador är vardag för Johan Emretsson på Dala Rörservice. Läckage från anslutningen till diskmaskinen är en av de vanligaste orsakerna. Här är hans lista med 5 vanliga vattenskadeuppdrag.

1) Vattenanslutna apparater och maskiner i kök som inte servas och byts ut i tid kan ställa till med stora problem. En diskmaskin har en livslängd på cirka 8-15 år. 

Även små vattenskador leder ofta till stora badrumsjobb
Därför dellagar de i stället för att riva allt i badrummen

Överlåtelsebesiktaren Petra stöter på en hel del VVS-fel
Tre vanligaste VVS-missarna enligt besiktaren

2) Uttjänta rör för både vatten och avlopp. Till exempel gråvita gamla avloppsrör, som vi i branschen kallar för äggskalsrör, är ingen höjdare. Plasten har blivit gammal och det blir lätt läckage. Plaströren, som är från 1960- och 1970-talen är bräckliga och bör bytas ut vid renovering.

3)  Obrukade utrymmen. Husen står i hundra år, det gör inte installationerna. Ett exempel är ett hus där övervåningen inte användes, när fastighetsägaren sålde huset tog nya ägaren hela byggnaden i bruk. De gamla gjutjärnsrören hade spruckit på grund av att de stått oanvända och torra.

4) Ytskiktsrenovering eller budgetrenovering av hemmafixare fokuserar på att det ska se bra ut på ytan. Man renoverar allt i ett badrum, utom rören. De gamla ledningarna från när huset byggdes lämnas kvar och kan börja läcka när som helst.

Han har drabbats av tre vattenskador på knappt tre år i det moderna hyreshuset
”Jag har lärt mig att jättesnabbt bryta upp ett fördelarskåp”

5) Dolda vattenrör och skarvar är ett stort problem. Är rören utanpåliggande så ser man ju när det har blivit läckage och kan stoppa läckan i tid. Förläggs rören dolt i väggar är det ett stort plus om det finns ett fungerande skvallerrör så att läckage kan upptäckas. Men läggs rören innanför väggen så är det ändå ett plus om man lätt kan byta ut dem så att man slipper riva halva kåken. Det blir enorma följdskador även av små läckage.