Logga in

”Jag fick övervinna min höjdrädsla och ta mig upp på taket”

Publicerad
14 aug 2023, 08:55

Islandshäst, hockey, styrketräning, fem barn i huset och över 5000 följare på Tiktok. Möt VVS-montören Amilia Felleson, 38, från Gävle, som aldrig ligger på sofflocket.

Läs också:
”Jag hade satt raddisen upp och ner”

Läs också:
”Jag hade glömt att dra åt kopplingarna på 20 tvättställ”

Vad jobbar du med just nu?

– Jag felsöker ljud i radiatorer i en lägenhet där kunden har problem med susljud.

Amilia Fellesson. Foto: Privat.
Amilia Felleson. Foto: Privat.

Vad jobbar du helst med?

–Jag trivs bra med att jobba hemma hos folk och lösa deras problem. Mycket inom VVS  är så avgörande för människor. Finns det inget vatten eller om det är stopp i toaletten står man rätt handfallen.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Misär är det som tar mest, när man ser hur en del människor lever eller tvingas leva. Jag jobbar mycket åt större fastighetsbolag, även i mer utsatta områden, så jag stöter på sådant då och då.

Bjud på ett misstag du har gjort …

– Jag har fastnat med rensmaskinen på ett tak hos en kund. Den hade fastnat under en takpanna. Jag fick övervinna min höjdrädsla och ta mig upp på taket för att få loss den.

Hur kopplar du av efter jobbet?

Hockey och hästar ger återhämtning efter jobbet. Foto: Privat.
Aktiv fritid är grejen för att orka med. Foto:Privat.

–Antingen genom att komma ut till min islandshäst eller gå ut och gå i naturen. Då kan jag koppla bort tanken och låta kroppen jobba. Hästen är min psykolog.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag försöker styrketräna och ha en rörlig, aktiv fritid med ridning, hockey och inte bara gå hem och sätta mig efter jobbet. Jag själv, mina två barn och ett av mina tre bonusbarn spelar hockey och innebandy och annat så det är ganska fullt upp.

Hur tätar du rörkopplingar?

– Jag föredrar lin.

Vad stör du dig på?

– Folk som inte kan vara uppriktiga. Och orättvisa. Orättvisan kan vara jobbrelaterad, till exempel att vissa har bättre förutsättningar än andra. Genom mitt fackliga engagemang försöker jag vara med och påverka för att alla ska ha samma möjligheter. Jag är ombud i en grupp för medbestämmande på mitt företag, VVS-montörerna AB  – vi har en liten grupp som får  vara delaktiga i olika beslut – och är aktiv inom Byggnads där jag har några olika uppdrag.

Är du ensam tjej på jobbet?

– Nej, det är en VVS-montör till som är tjej plus en tjej som är praktikant. Det är kul.

”Min lilla Knipex är fantastisk”

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Min lilla Knipex är fantastisk. Det är en blandning mellan en skiftnyckel och en polygrip men som är  platt istället för taggig. Därför lämnas inga märken på kopplingarna, Den är också  öppningsbar och vändbar så den kan användas från två håll.

Bocka eller pressdelar?

– Bockning. Det är mycket snyggare och som servicemontör, då man kommer i efterhand, blir det mycket omdragning när allt är pressat.


Dold talang?

Jag kan sjunga med stängd mun, ett gammalt partytrick från ungdomen

Första du gör på morgonen?

– Stänger av larmet och försöker ta mig ur sängen.

Amilia Felleson har märkt att många uppskattar att följa hennes vardag som VVS-montör. Nu har hon över 5000 följare på Tiktok. Foto: Privat/Tiktok.

15 snabba frågor:
”cc60 ser ut som en hjulbent cowboy”

Instagram eller Tiktok?

– Instagram eftersom jag tycker om att titta på bilder. Att jag är aktiv på Tiktok började med att jag filmade i Snapchat för kollegor och vänner. Jag lade ut några av filmerna på Tiktok och upptäckte att folk tyckte det var roligt att få följa med när det händer tokiga saker eller bara få följa med i ens vardag. Därför fortsatte jag att lägga upp jobbrelaterade saker där.

Bästa musiken att jobba till?

– Jag har en väldigt blandad spellista och lyssnar på allt möjligt beroende på humör och sinnesstämning. Annars lyssnar jag gärna på en ljudbok när jag jobbar. Mycket av det jag gör går på rutin.

Senaste hemmafix?

– Jag målade om min hall och nu ska jag  byta lister där.

Vilken kollega vill du hylla?

– Det är svårt att peka ut en eftersom jag har många fantastiska kollegor, men mina närmsta som jag jobbar med gör dagarna bra, de hjälper, stöttar och pushar. Håkan Lättman och Gustav Ellebo  är klippor.

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Om andra människors vardag, sådant som andas liv och som jag kan relatera till. Inte så mycket fakta, men större händelser är också spännande att läsa om.

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Pasta. Jag försöker undvika att äta kött så det blir troligtvis något tomatbaserat. Jag gillar att laga mat om jag får experimentera lite.